Fullt tryck i kyrkan när Tensta Gospel Choir firar 20 år

Tensta Gospel Choir är en av landets mest uppmärksammade körer. På söndag firas körens 20-årsjubileum på en gudstjänst i Tenstakyrkan.
Tensta Gospel Choir är en av landets mest uppmärksammade körer. På söndag firas körens 20-årsjubileum på en gudstjänst i Tenstakyrkan.
I år firar Tensta Gospel Choir 20 år. På söndag den 13 mars firar kören detta jubileum på en gudstjänst i Tenstakyrkan.

Den som vill känna kraften i Tensta Gospel Choir kan ta sig till Tenstakyrkan på söndag. Kören och dess femmannaband är med på missionsförsamlingens gudstjänst som startar klockan 11.

– Det är häftigt. Vi kommer att fira 20-årsjubileet under hela året. På söndag vill församlingen uppmärksamma det, berättar körledaren Cedwin Sandanam.

Tensta Gospel Choir sjunger med församlingen en gång i månaden men denna gång utlovas extra drag. Inträdet är gratis men församlingen samlar in kollekt.

Cedvin Sandanam tror att många kommer att dyka upp.

– Det blir mer ljud och sång än vanligt och samtal kring 20-årsjubileet. Det här är också en tid för reflektion då man kan tänka på alla människor som varit med oss i alla år.

Han beskriver Tenstakyrkan som körens hem. När kören startades av Michelle Nakagawa 1996 var ett syfte att ge en fristad för ungdomar som hade alkohol- och drogmissbruk i sin närhet. Numera består körens 56 medlemmar av vuxna. Det har bildats två systerkörer, Tensta Gospel’s Joyful Noise och Tensta Gospel Revelation.

Soundet har inte ändrats nämnvärt genom alla år, enligt Cedwin Sandanam som varit med i 19 år. De sjunger en gospel uppblandad med andra genrer som soul, blues, r&b och jazz. Kören har framträtt på Stockholms konserthus och Allsång på Skansen och har haft en rad medlemmar som gått vidare och blivit stjärnor som Sabina Ddumba, Kristin Amparo, Linda Pira och Lykke Li.