En sötaktig doft kommer från det ombyggda garaget på Murklevägen i Gamla Enskede, P1 hörs från radion. Utanför står äpplen i backar staplade på varandra. Sofia Bonis ska precis dra i gång årets säsong i familjens musteri. Helgen som gick har de mustat åt grannar och vänner för att testköra maskinerna.

Fruktmos sprutar ut från kvarnen. Den läggs i nästa moment i en fruktpress. Hela processen tar ungefär en timme, beroende på hur rena äpplena är.

Fruktmos sprutar ut från kvarnen. Den läggs i nästa moment i en fruktpress. Hela processen tar ungefär en timme, beroende på hur rena äpplena är.

Mimmi Epstein

Numera är Sofia Bonis egenföretagare och tar ledigt två månader om året för att ägna sig helt och hållet åt musteriet. Annat var det för tolv år sedan, när det startade.

– Samma år som min yngsta föddes. Det var helt galet, jag jobbade heltid och skötte musteriet på kvällar och helger, säger Sofia Bonis.

Av 50 kilo äpplen blev det 42 liter must, vilket är mer än vanligt. "Otroligt saftiga äpplen" säger Sofia Bonis.

Av 50 kilo äpplen blev det 42 liter must, vilket är mer än vanligt. "Otroligt saftiga äpplen" säger Sofia Bonis.

Mimmi Epstein

På helgerna har hon hjälp av sina barn och maken sköter pastöriseringen kvällstid i ett tält på familjens tomt. Att det är ett ovanligt rikt äppelår i år har inte undgått dem.

– Vi är redan fullbokade hela september och in i oktober. Folk som kanske brukar lämna 50 kilo äpplen vill komma med dubbelt så mycket. Grannar berättar att grenarna på deras träd går av för att det är så mycket frukt.

God skörd i hela landet

Den som vill undvika just det gör klokt i att gallra träden, säger Agneta Östlund som är kontaktperson för Stockholms län hos Sveriges pomologiska sällskap. Då får man också större frukter och man hindrar sjukdomar från att spridas när äpplena inte nuddar varandra.

Årets äppelskörd är god i hela landet. Det beror på att många gynnsamma faktorer sammanfallit.

– Förra hösten var lagom varm och fuktig, vilket gav mycket fruktanlag. Sedan var det en enorm blomning på våren, som inte stördes av kyla och frost. Det gjorde att många pollinerare var ute, både humlor och vildbin, säger Agneta Östlund.

Garaget fick bli musteri. September-oktober varje år tar Sofia Bonis ledigt från sitt andra jobb för att ägna sig åt äpplen.

Garaget fick bli musteri. September-oktober varje år tar Sofia Bonis ledigt från sitt andra jobb för att ägna sig åt äpplen.

Mimmi Epstein

Numera är inte Gamla Enskede musteri det enda i området. I september i år öppnade musteriet Krattan alldeles i närheten. De har haft fullt upp sedan dess.

– Jag ser dem inte som konkurrenter utan som kollegor. Eftersom jag tycker att det är väldigt jobbigt att säga nej så är det jätteskönt att kunna hänvisa folk dit om vi har fullt här, säger Sofia Bonis.

Bortsett från att det är ett rekordäppelår märker hon att intresset för att musta ökar år efter år.

– Det är så härligt när det kommer hit folk med skottkärrorna fulla av frukt. Det känns jättebra att kunna göra det här lokalt, säger Sofia Bonis.