ANNONS

Funktionshindrad lämnad på toa i över fem timmar – hittad blodig

Gustavsgården i Gustavsberg Värmdö kommun.
Flera fall av vanvård har rapporterats på Gustavsgården i år.
Trots att kvinnan inte klarar att gå på toaletten själv lämnade två anställda på Gustavsgården henne där. Först fem och en halv timme senare hittade nattpersonal henne liggandes nedanför sin säng med torkat blod på huvudet.
Gustavsgårdens chef har anmält händelsen enligt Lex Sarah.
ANNONS

Klockan var omkring 18 torsdagen den 3 oktober. Kvinnan hade ätit middag på Gustavsgården och fick hjälp av två anställda att gå på toaletten.

När personalen befann sig på kvinnans rum gick ett larm och båda lämnade henne. Båda fortsatte sedan med kvällsarbetet.

Hade torkat blod på huvudet

”Ingen av personalen som hjälpte den boende återkom för att kontrollera att den boende fått hjälp efter toalettbesöket”, skriver Gustavsgårdens chef Ann-Christin Nordström i sin Lex Sarah-anmälan

Klockan 23.30 kom nattpersonal till kvinnans rum och hittade henne liggande nedanför sängen. Den anställde såg att kvinnan hade slagit såg ”då koagulerat blod ses på huvudet”.

Ska vänta tills toabesöket är klart

”Sjuksköterska kallas till den boende som undersöker och kontaktar jourläkare som anser an boende inte ska åka till sjukhus.”

Ann-Christin Nordström skriver att hon informerat de tre anställda som jobbat ”att man inte ska lämna en person som sitter på toaletten som har funktionshinder utan vänta i rummet för att höra när toabesöket är klart och sedan kunna hjälpa boende direkt”.

Arbetet var stressigt

De anställda har sagt att ”arbetssituationen var stressig och att inte ansvarsfördelning skett då bägge personal lämnade rummet och sedan antog alla att någon annan hjälpt den boende, ingen kontrollerade att så skett.”

Ann-Christin Nordström ska fortsätta att utreda händelsen. Hon bedömer allvarlighetsgraden som ”betydande” och uppger i Lex Sarah-anmälan att arbetsätt och rutiner på Gustavsgården behöver förbättras.

ANNONS
Fakta

Flera dödsfall och fall av vanvård på Gustavsgården

I februari kritiserade Inspektionen för vård och omsorg Värmdö kommun för bristande vård efter ett dödsfall på Gustavsgården som inträffade i april 2018. En man fördes till sjukhus allvarligt uttorkad, hade lunginflammation och blodförgiftning. Han avled samma kväll.

Den 22 februari avled Vanja. Hon hade ett illa rengjort trycksår och drabbades av blodförgiftning.

I mars 2019 avled en man på Gustavsgården sedan personal gett honom fel medicin.

Under februari och mars 2019 har även ett par fallolyckor inträffat på grund av brister i vården.

Dessutom har personal låtit bli att rapportera avvikelser i vården vid ett par tillfällen.

Från 2017 till 2018 ökade antalet rapporter om patienter som råkat ut för fallolyckor eller andra avvikelser i vården på Gustavsgården från 275 till 428.

Källa: IVO och Värmdö kommun