Funktionshindrad våldtogs i sitt hem

Den okände mannen ringde på mitt i natten och trängde sig sedan in i lägenheten i Roslagen.

Där våldtog han den kvinnliga lägenhetsinnehavaren. Nu har han dömts.

Rättspsykiatrisk vård på obestämd tid och utvisning ur landet. Det blev domen i Attunda tingsrätt mot en man i 30-årsåldern som trängde sig på hos en funktionshindrad kvinna i Roslagen och sedan våldtog henne två gånger. Mannen dömdes även för att ha hotat att döda henne om hon berättade vad som hänt för polisen.

Händelsen inträffade en natt i juli förra året.

Kvinnan har berättat att klockan var strax före ett på natten när hon vaknade av att någon ringde på dörren. Eftersom hon trodde att det var en granne öppnade hon.

Utanför stod den främmande mannen som frågade efter en okänd kvinna – och öl.

Mannen trängde sig in, puttade henne framför sig och ner på sängen. När hon skrek satte han först handen och sedan en kudde över hennes mun och våldtog henne.

Efteråt hotade han att komma tillbaka med en kniv och döda henne om ”han fick problem”.

Enligt mannen, som hävdar att han är oskyldig, gick han fel när han ringde på hos den funktionshindrade kvinnan.

Han hävdar också att hon bjöd in honom, bjöd på öl och att de sedan hade frivilligt sex. Mannen har uppgett att han sedan stal pengar ur hennes väska och att det var därför hon ringde polisen. Han har även ifrågasatt hennes trovärdighet utifrån hennes handikapp.

Tingsrätten hade en annan uppfattning och menar att mannen ljuger på flera punkter. Bland annat hittade polisen inga ölflaskor eller burkar i kvinnans lägenhet som kunde styrka det mannen berättat.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet begick mannen inte brotten under inverkan av en allvarlig psykisk störning. Det ansåg däremot Socialstyrelsens rättsliga råd som också tillfrågades.

Förutom rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning ska mannen, som tidigare är dömd för bland annat misshandel, betala skadestånd på 145 000 kronor till kvinnan.

Enligt mannens försvarare advokat Kristofer Stahre kommer hans klient att överklaga domen.

– Han har förnekat brott. Han har lämnat en godtagbar förklaring varför målsägaren riktat felaktiga anklagelser mot honom. Vi kommer att överklaga så fort det går, det finns ingen anledning att vänta, säger Kristofer Stahre.

Kammaråklagare Malin Karlerö har en motsatt uppfattning.

– Jag tycker naturligtvis att det var bra att han dömdes. Jag tycker att det fanns tillräcklig bevisning och ser inga konstigheter med domen.

Han har ­förnekat brott och kommer att överklaga ­domen.kristofer stahre advokat