ANNONS

Funktionsnedsatta mister älskad lokal

Sjövillan och dess trädgård vid Mälaren betyder mycket för besökarna.
Sjövillan och dess trädgård vid Mälaren betyder mycket för besökarna.
Västerorts aktivitetscenter i Blackeberg ska renoveras och i samband med det minskas antalet lokaler. Berörda kursledare och deltagare är upprörda för att de förlorar den älskade Sjövillan vid Mälaren.
ANNONS

Det pågår omfattande renoveringar av Västerorts aktivitetscenter i Blackeberg som är en verksamhet för vuxna personer med psykisk funktionsnedsättning. Här får cirka 380 deltagare varje år möjlighet till sysselsättning och här finns en lunchrestaurang, läderverkstad, snickeri och ett växthus. När renoveringen blir klar vill staden bara hyra två i stället för fyra lokaler. Sjövillan som ligger vid vattnet ska inte längre användas.

– Vi anser att sekelskiftsbyggnaden Sjövillan är hjärtat i hela verksamheten. Deltagarna älskar huset och trädgården. Miljön är vilsam och passar våra deltagare väldigt bra, säger Astrid Bäckström som är bildkonstnär och kursledare på Västerorts aktivitetscenter.

Sjövillan är egentligen klassad som bostad och saknar handikappanpassning och tillräckligt brandskydd. Där har man anordnat kafé och kursaktiviteter. Bromma stadsdelsförvaltning har angett att det blir alltför dyrt att hyra lokalen i framtiden.

I stället får Fastighetskontoret ta hand om den och vad den kan användas till är oklart.

– Bromma växer och får ökade skatteintäkter. Vi menar att det går att handikappanpassa och skaffa rätt brandskydd i byggnaden om viljan finns. Stadsdelsnämnden borde värna om den här gruppen, säger Astrid Bäckström.

Hon och andra från Västerorts aktivitetscenter ställde frågor kring detta vid stadsdelsnämndens senaste möte. Cecilia Obermüller (MP) är ordförande i stadsdelsnämnden.

– Lokalerna måste renoveras och efter renoveringen har vi utrett hur vi kan använda lokalerna på bäst sätt. Om vi behåller Sjövillan så blir hyreskostnaderna så höga att de inkräktar på verksamheten, säger hon.

Hon lovar dock att fråga Fastighetskontoret om det finns någon möjlighet att behålla Sjövillan för verksamheten.

– Jag förstår att folk är ledsna. Vi vill samtidigt värna och utveckla verksamheten och göra den mer öppen än tidigare. Vid växthuset ska vi bygga ett kafé som kan bli ett slags Rosendals trädgårdskafé i liten skala.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.