ANNONS

Funktionsnedsatta mister fritidsgård

Fritidsgården Jordbrogården för unga funktionsnedsatta väntas läggas ned från årsskiftet.

Barnen flyttas ut till skolorna i stället.

– Man blir väldigt besviken, säger mamman Mia Sundling.
ANNONS

Från årsskiftet väntas utbildningsförvaltningen ta över ansvaret för verksamheten, och barnen på gården slussas då ut till Söderbymalmsskolan och Riksäpplets gymnasiesärskola.

Formellt beslut väntas tas av socialnämnden inom tre veckor. Men Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande, menar att det råder politisk enighet om att åtgärder behöver göras.

– Det här är en väldigt utsatt grupp barn med särskilda behov, och vi vill att verksamheten blir bättre utefter de lagstiftade krav vi har på oss, säger han.

Vad är det ni anser inte fungerar?

– Alla barn som har dessa behov ska ju kunna vara på Jordbrogården, men några utåtagerande ungdomar har redan i dag behövt flyttas till utbildningsförvaltningen eftersom de behöver mer särskilt behov och stöd, och det ska inte vara tanken med Jordbrogården. Vi betalar i dag mycket mer än vad många andra närliggande kommuner betalar för samma typ av verksamhet, när vi undersökt detta. Det handlar om att leverera. Det vi betalar för, det ska vi ha, säger Petri Salonen.

Enligt kommunkällor Mitt i pratat med tros åtgärderna snabbt spara in pengar.

Mia Sundling har sin 15-åriga dotter på gården, och enligt Mia behöver flera på gården så kallad ”ett-till-ett”-omsorg (en personal per ungdom).

– Jag förstår inte varför ingen informerat oss i tid om planerna. Jordbrogården är omtalad i hela landet för att den varit så bra, för att den haft tillräckligt med personal. Jag är rädd att verksamheten kraftigt försämras för våra barn, säger hon.

ANNONS
Fakta

31 barn och 15 i personalen

Jordbrogården, som ligger inne i Jordbros nuvarande kultur- och föreningshus, har i flera år bedrivit fritidsgård med korttidstillsyn för unga funktionsnedsatta.

31 barn i åldrarna 12-21 år finns här på dagarna, och en personalstyrka på 15 personer finns i huset.

Enligt socialnämndens ordförande Petri Salonen (C) tros nämnden i år betala cirka nio miljoner kronor till kultur och fritid för verksamheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.