Fusk med fyllningen på varannan pizza

Fårost, parmaskinka och oxfilé. Var­annan undersökt pizza i Järfälla innehöll ­inte utlovade rå­varor.

– Man är lurad i alla led, säger en miljöinspektör.

Miljökontoret har valt ut 82 restauranger som ska granskas i Järfälla i år. Alla 25 pizzerior i kommunen finns med på listan. Tre utvalda livsmedel granskas: skinka, ost och oxfilé.

Undersökningen så här långt visar att varannan granskad pizzeria slarvar, eller fuskar, med råvarorna. Till exempel annonserar pizzerior om fetaost medan det i själva verket visat sig vara salladsost. Och parmaskinka var vanlig lufttorkad skinka.

Det förekommer även fusk med oxfilé, som visat sig vara annat kött, berättar Giovanna Sanchez, miljöinspektör.

På frågan om hon är överraskad över resultatet säger hon:

– Vi visste inte någonting så vi hade inga förutsättningar. Vi ville veta hur det såg ut.

Enligt henne fuskar några av pizzeriorna medvetet, andra har använt andra råvaror av okunskap.

Blir kunderna lurade?

– Man är lurad i alla led, står det fetaost antar man att man får det. Det är vilseledande, det är att fuska.

De pizzerior som fuskat eller slarvat har fått påpekanden och har enligt Giovanna Sanchez rättat till fel­en.

– Alla som följts upp har rättat sig, säger hon.

– Nu har pizzeriorna skärpt sig. Många har tryckt nya menyer, andra köper in det som de säger sig sälja.

Hur mycket pengar pizzeriorna tjänat på fusket är oklart. Giovanna Sanchez tror att det inte handlar om några större summor men att pizzeriorna skär ned på kostnader där de kan.

– Samlar man ihop det blir det en hel del pengar. Kan man spara gör man det.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med en av pizzeriorna. Där medger ägaren att de inte varit tillräckligt uppmärksamma.

– Vi hade fårost som vi trodde var fårost och som vi körde i flera månader. Men läste man det finstilta på förpackningen såg man att det inte var fårost utan ­något annat.

– Det var ett misstag från vår sida, säger ägaren.

Även skinkan har de bytt ut. Skinkan visade sig inte vara parmaskinka som förpackningen gav intryck av utan en annan italiensk skinka.

– Nu har man lärt sig, nu gör man inte om det, säger ägaren.