ANNONS

”Fy fan vad vi är bra”

Utspring från Gustavsbergs gymnasium 2016.
Glatt utspring på Gustavsbrgs gymnasium.
Filippa Fossi kände lycka, men var också sorgsen över att lämna klassen.
Filippa Fossi kände lycka, men var också sorgsen över att lämna klassen.
Shyrok Al-Abaychi tyckte att allt kändes jättebra den här dagen. Till hösten planerar hon att plugga matematik på Stockholms universitet.
Shyrok Al-Abaychi tyckte att allt kändes jättebra den här dagen. Till hösten planerar hon att plugga matematik på Stockholms universitet.
Abduallah Ali Hadi funderar på att plugga vidare i höst. ”Jag vill jobba med någonting inom bank.”
Abduallah Ali Hadi funderar på att plugga vidare i höst. ”Jag vill jobba med någonting inom bank.”
ANNONS

I dag sprang ännu en kull studenter ut från Gustavsbergs gymnasium ut på skolgården med vita mössor på huvudet och blomster kring halsen.

Lokaltidningen Mitt i var med.

– Det känns bra, lite som en skräckblandad befrielse. För första gången i livet vet man inte riktigt vad man vill. Jag ska ta sommaren och tänka över det, säger Johan Edlén.

Han har trivts jättebra på G2.

– Man känner sig som hemma här. Det är bra att skolan fortfarande är liten, säger han.

Mycket har hänt sedan Wallenbergarna skulle ha startat skolan. Men de drog sig ur i sista stund och istället tog Värmdö kommun över 2003. Då fanns 45 elever. 13 år senare är antalet uppe i 330.

– Det blev en liten konstig start. Från att ha varit en liten speciell verksamhet med få elever har vi blivit en riktig skola, säger Emil Johansson, biträdande rektor.

Men trots att skolan ökat i popularitet har åren även varit turbulenta med sviktande elevunderlag.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om handelsprogrammet och ekonomiprogrammet som tvingas lägga ner.

ANNONS

– De två programmen startar inte i höst. Vi håller på att fasa ut eleverna. Det finns en kull till, sedan är programmen nedlagda, säger Emil Johansson.

Det är synd, tycker Nicki Jelleryd, som gått handelsprogrammet.

– Skolan har inte marknadsfört programmet ordentligt vilket är tråkigt för vi har så otroligt bra lärare. Där sköt de sig själva i foten litegrann tycker jag, säger hon.

Men andra program går det betydligt bättre för.

– Den senaste tiden har skolan haft ett uppsving i antalet sökande till det naturvetenskapliga programmet, språkintroduktionsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet, säger Emil Johansson.

Den biträdande rektorn minns sin egen student från Värmdö gymnasium 1997. Livet har bjudit på en del överraskningar sedan dess, framförallt inom karriären.

– Den enda jag visste då var att jag absolut inte skulle jobba inom skolan men så blev det ju inte. Jag skulle egentligen jobba inom it, men sen kom kraschen och då halkade jag in på skolan. Så här i efterhand är jag väldigt nöjd med det, säger Emil Johansson.

Då han ser eleverna springa ur är känslorna blandade.

– Det är stolthet men samtidigt en viss saknad som kommer över en. Ibland är det sista gången man ser eleverna. Det är tråkigt. Men mest är man stolt, säger han.

För Nicki Jelleryd väntar sommarjobb sedan hoppas hon få fast anställning.

– Jag vill kunna köpa en egen lägenhet. Mitt mål och fokus är att kunna flytta hemifrån om två år. Det gäller att vara målmedveten, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.