Fy sjutton, vad vi ska fira!

Nu blir det kalas på blodcentralen. Mitt i:s reporter Louise Kristoffersson lämnar över en grattistårta till enhetschefen Håkan Lernbäck.
Nu blir det kalas på blodcentralen. Mitt i:s reporter Louise Kristoffersson lämnar över en grattistårta till enhetschefen Håkan Lernbäck.
I dag gjorde SL en helomvändning. Den nya Blodcentralen på Odenplan kommer nu att få skylta i tunnelbanan så att folk kan hitta dit.

– Skönt att de förstod till slut. Fy sjutton vad vi ska fira, säger enhetschefen Håkan Lernbäck.

Vi åkte dit med en grattistårta.

I förra veckan berättade vi att blodcentralen på Fridhemsplan flyttar till Odenplan. Den öppnade i dag och är landets största. Läget är genomtänkt. För det är viktigt att blodgivare enkelt ska kunna komma förbi om de får en stund över. Och när Citybanan öppnar nästa år blir Odenplan ännu mer än i dag en plats där massor av människor rör sig.

Ett streck i räkningen var dock att SL infört en ny skyltpolicy och inte ville låta blodcentralen ha några skyltar i tunnelbanan som kan hjälpa folk att hitta dit. Bara större offentliga platser som sjukhus och universitet skulle man kunna bli informerad om på stationen. Däremot inte landets största blodcentral.

– Anledningen att vi sökte oss hit var ju att vi ville kunna fånga upp alla som rör sig här. För även om Odenplan blir en stor knutpunkt nästa år har vi inte vunnit något om folk inte hittar hit. Det är inte bra, sa en bekymrad Håkan Lernbäck i förra veckan.

Sedan dess har vi sökt SL för att få svar på hur situationen kunde uppstå. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) hänvisade till tjänstemännen. Och dem gick det inte att få tag på, trots att vi sökt dem varje dag.

Men i eftermiddags, tisdag, ringde Suss Forssman Thullberg, press- och kommunikationschef på SL och berättade att det var hon som låg bakom beslutet.

– Det var jag som sa nej från början till att sätta upp en Blodcentralsskylt eftersom jag är ansvarig för skyltar och hänvisningar i trafiken. Och vi gjorde bedömningen att Blodcentralen inte var av den digniteten att det krävdes en skylt.

Tycker du fortfarande det är en bra idé?

– Nej, efter att ha lyssnat på de synpunkter som inkommit så gör vi nu en annan bedömning.

Därmed ska blodcentralen få sin skylt.

– Vi lägger till dem på samma sätt som vi ska skylta om att Stadsbiblioteket ligger i närheten, säger Suss Forssman Thullberg. Om man ser hur vi skyltar i trafiken har vi skyltar om offentliga platser. Eftersom det väckte sådan irritation att vi inte tagit med Blodcentralen fixar vi det. Men jag kan inte exakt säga när den kommer.

Beskedet väckte stor glädje på blodcentralen, dit vi åkte för att gratulera med tårta.

– Underbart. Härligt. Jag får ju nästan gåshud, säger Håkan Lernbäck. Det var väl skönt att hon förstod till slut. Fy sjutton vad vi ska fira!

Fakta