ANNONS

Fylla och bråk under bilkortege i Vasastan

Förra helgen samlades hundratals bilentusiaster längs Sveavägen. Träffen ledde till fylla, skadegörelse och nedskräpning och nu börjar grannarna tröttna.
ANNONS

Bilkorteger på Sveavägen hör inte till ovanligheterna. Förra lördagen samlades hundratals bilar på den gamla paradgatan, och det blev en stökig kväll.

Nigel Moore bor vid Vanadislunden och är en av dem som har tröttnat på bråken och skadegörelsen. Det senaste året har två fönsterrutor i hans hus krossats och under lördagen kastade någon ägg på porten. På kvällen gick han förbi en kvinna som satt och bajsade i en buske. Grannarna är uppgivna.

– Det har vuxit så mycket att polisen inte kan hantera det, det har gått överstyr, säger Nigel Moore.

Han berättar att det är nästan lika illa varje helg, även om förra lördagen var extra stökig. Är det inte veteranbilar så är det motorcyklar eller någonting annat som drar folk, menar han.

– En gång om året hade varit okej, men inte varje helg.

Tidigare på dagen hade tidningen Wheels arrangerat en bilträff på Solvalla. Ett fyrtiotal bilar åkte vid 17-tiden in mot Sveavägen, men det var inte de som åkte i dem som söp, skräpade ner och kastade ägg.

– Cruisen på Sveavägen är utanför vårt arrangemang. Det finns seriösa arrangörer som vill visa den här kulturskatten, och så finns det en svans som inte sköter sig. Det är precis som med fotbollshuliganer, säger tidningen Wheels chefredaktör Mia Norberg.

Hos polisen är man väl medvetna om situationen. Trafikpolisen i Stockholm hade 60 poliser på plats, främst för att se till så att ingen berusad blev påkörd.

– De här bilträffarna är kända för mycket stök och alkohol. Det var skytteltrafik till fyllecellen, säger Christer Baad, yttre befäl på trafikpolisen.

ANNONS

Nigel Moore tycker att polisen borde ha en strategi för att stoppa bråken och skadegörelsen innan det spårar ur, men enligt Christer Baad finns det inte resurser till det.

– Det ligger utanför polisens makt, det är en fråga för politikerna att få ordning på det här, säger han.

Fakta

Stockholms paradgata

Sveavägen är i dag en informell paradgata för allt från bilentusiaster till KTH-studenternas Quarnevalen. Men det fanns länge planer på att göra det som i dag är Sveavägen till en riktig paradgata.

I Albert Lindhagens stadsplan som antogs 1879 fortsatte Sveavägen hela vägen fram till slottet i Gamla stan. Den sista biten av vägen fanns med i stadens planer ända fram till 1942.

Källa: Adolf Fredriks historiegrupp