Färre fyllon på fotboll i Stockholm

Fotboll utan fylla
Andelen kraftigt berusade på allsvensk fotboll i Stockholm har minskat med 40 procent.
Färre AIK:are, Djurgårdare och Hammarbyare är kraftigt berusade på läktarna. En ny studie visar att andelen kraftigt berusade supportar på allsvensk fotboll i Stockholm har minskat med 40 procent.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att en av tio besökare på allsvensk fotboll i Stockholm 2015 var kraftigt berusadeOch att en majoritet av stockholmarna vill förbjuda att alkohol serveras på fotbollsmatcher.

Minskat med 40 procent

I år har projektet Fotboll utan fylla gjort en ny undersökning i samband med åtta matcher med AIK, Djurgården och Hammarby på Friends Arena och Tele2 Arena. 2514 personer blåste i alkometer. Resultatet visar att andelen kraftigt berusade supportrar minskat med 40 procent.

 – Det är oerhört glädjande att det arbete vi genomfört tillsammans med övriga parter inom Fotboll utan fylla redan gett så positiva resultat. Nu har vi en metod som vi vet fungerar och även om resultaten redan är väldigt positiva finns det fortfarande saker som behöver förbättras ytterligare, säger Henrik Kindlund, vd Hammarby Fotboll, i ett uttalande.

Skådespelare nekades alkohol

Fotboll utan fylla lät även skådespelare agera berusade. Vid sex allsvenska matcher försökte de ta sig in på arenorna och köpa alkohol. De mötte större motstånd i år än 2015. Andelen ”kraftigt berusade” som nekades inträde ökade med 154 procent och andelen som nekades att köpa alkohol ökade med 78 procent.

Henrik Bergren, vd för Djurgården Fotboll, är positiv och tycker att Fotboll utan fylla ha ändrat attityden till alkohol på matcher både bland arrangörer och supportrar.

– Att ta en öl eller två i samband med fotboll är helt ok men jag tror att alla håller med om att kraftigt berusade personer inte bidrar till varken bättre stämning eller tryggare arrangemang.

”Handlar inte om att torrlägga”

AIK Fotbolls säkerhetschef Henrik Kock är också nöjd.

– Fotboll utan Fylla handlar inte om att torrlägga fotbollen utan om att skapa en så positiv fotbollsupplevelse som möjligt för så många som möjligt och de stora positiva förändringarna vi redan ser visar att vi är på rätt väg, säger han.

Fakta

Krogpersonal har utbildats i ansvarsfull alkoholservering

Åtgärder som har genomförts inom projektet Fotboll utan fylla:

Krogpersonal utanför arenorna samt serveringsansvarig och entrépersonal har gått en utbildning i ansvarsfull alkoholservering.

Omkring 1300 personer från klubbarna, restauratörerna och arenorna har gått en webbutbildning kring ansvarsfull alkoholservering.

Anställda med personalansvar från klubbarna, arenorna och restauratörerna har gått en fördjupad utbildning kring frågor kopplade till alkohol.

Kommunikationen och samverkan mellan de olika parterna har förbättrats.

Källa: Personal har utbildats i ansvarsfull alkoholservering