Fynd i arkiv kan ge Leif en kvarts miljon

Efter artikeln om fosterhemsplacerade Leif Forsell ­hittade Botkyrka kommun viktiga handlingar i sitt trånga arkiv. En nyanställd arkivarie gjorde fyndet som kan vara avgörande för Leif Forsell.

För ett par veckor sedan berättade Lokaltidningen Mitt i om Leif Forsell som blev omhändertagen av Botkyrka kommun innan han fyllt två år. Det blev starten på en resa som gick från fosterhem till fosterhem. Han berättade att han på ett ställe fick sova i en tvättkorg och att han blev misshandlad av fostermamman.

– Det var ständiga situationer med misshandel. Vid ett tillfälle blev jag knäad i baken av mamman så att jag flög in i en skrotbil och fläkte upp pannan, berättade han.

Liksom tusentals andra barn som farit illa under fosterhemsplaceringar söker han nu ersättning hos staten för sitt lidande. 2011 gick staten ut med att fosterhemsbarnen kunde få en ersättning på 250 000 kronor.

Men många har fått avslag på sin ansökan. Enligt Leif Forsell och hans juridiska konsult Roy Aldén (inte jurist, vilket vi skrev tidigare) får många avslag för att de inte bifogat kommunernas gamla beslutsprotokoll.

– Vi måste veta enligt vilken lag personerna blev placerade, sa Jan Rehnberg på Ersättningsnämnden.

Och när Leif Forsell och Roy Aldén vände sig till Botkyrka kommun fick de till svar att samtliga protokoll från Barnavårdsnämnden mellan 1952 och 1954 försvunnit. Men efter artikeln hittade kommunens nytillträdda kommunarkivarie protokollen.

– Vi hade letat klart, men jag hade funderat på att ge den nya arkivarien den här uppgiften i alla fall. Det känns jätteroligt att vi kan bidra med den servicen. Självklart ska det vara ordning i arkivet, säger Anna Asp, kanslichef på kommunledningsförvaltningen.

Troligtvis berodde problemen på att kommunens arkiv är väldigt trångt.

– Många handlingar har inte kunnat arkivläggas under lång tid, säger Anna Asp.

Nya kommunarkivarien Julia Lindkvist förklarar hur det ser ut i arkivet:

– Vi har kompakthyllor på rullvagnar. Man har ställt personernas akter där man fått plats i stället för att samla alla akter om en person på ett ställe.

Hon berättar att kommunen kommer att få ett till arkivrum. Nu jobbar kommunens arkivarier med förberedelser inför flytten av vissa akter.

Roy Aldén och Leif Forsell är nöjda över fyndet.

– Nu kan inte Ersättningsnämnden säga att papperen saknas i alla fall, säger Roy Aldén.