Många bostäder till salu i söderort – här är de mest klickade

Staffan Tell säger att maj är en riktig visningsmånad.
Staffan Tell säger att maj är en riktig visningsmånad.
Nu är det ett dukat buffébord av bostäder där ute. Maj är den tid på året då flest bostäder är till salu – men det gäller att passa på, efter midsommar dyker antalet rejält.
– Som köpare har man mycket att välja på i maj, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

I april fanns det 8440 bostadsrätter ute för försäljning på Hemnet i Stockholms län. Det är det största utbudet på flera år. Motsvarande siffra i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö var 568 plus 36 villor.

Och nu under maj, som brukar vara rekordmånaden, förväntas utbudet att växa ytterligare.


Utbudet skjuter i höjden

Antalet annonser för bostadsrätter på Hemnet från 2017 fram till april 2019 i Stockholms län.

Källa: Hemnet


– Det har framförallt att göra med vädret. När man säljer sin villa vill man att trädgården ska stå i all sin prakt. Som köpare har man mycket att välja på i maj, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Något högre bostadspriser

Enligt färska siffror som Svensk mäklarstatistik tagit fram har antalet sålda bostadsrätter i området ökat under den senaste tremånadersperioden i jämförelse med den tidigare.

Bostadspriserna har sjunkit med 0,7 procent och i nuläget kostar en kvadratmeter i snitt 63 528 kronor i området Hägersten-Liljeholmen.


Fler sålda bostadsrätter

Siffrorna visar hur många bostadsrätter som hade sålts mellan januari och mars samt mellan februari och april.

Källa: Svensk mäklarstatistik  

Motiverade köpare i juli

Men ju närmare sommaren vi kommer desto fler lägenheter ryker. Efter midsommar, när industrisemestern drar i gång, dyker det rejält.

– Det är inte nödvändigtvis dåligt att sälja. Det finns många motiverade köpare i juli, de som behöver bostad innan skola och arbete sätter igång.

Hur ser du på bostadsmarknaden just nu? Några orosmoln?

– De flesta tecken vi ser är försiktigt positiva. Det är färre som tror på sjunkande priser och affärer går lite fortare och sådär. Vi förväntar oss inga större prissvängningar åt något håll. Så länge arbetsmarknaden är positiv och konjunkturen går hyggligt.

Efter att priserna föll hösten 2017 har vi en annan prisnivå än för några år sedan, säger Staffan Tell.

– Våren 2017 låg kvadratmeterpriset för bostadsrätter i länet på 60 000 kronor – i dag ligger den på 54 000. Det har skett en successiv stabilisering, men vi ligger fortfarande en bit under där vi var tidigare.


Här är de mest populära bostäderna på Hemnet i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö just nu:

Villa i Mälarhöjden. Säng. Utsikt.

Bostadsrätt i villa från 1929 på 161 kvadratmeter på Pettersbergvägen 51, Mälarhöjden. Utsikt över Mälaren och både braskamin och kakelugn. Utgångspris: 8 950 000 kronor. Foto: Skandiamäklarna.

Villa i Älvsjö. Hus. Fönster

Kedjehus från 60-talet på 133 kvadratmeter på Långsjöhöjden 71 i Älvsjö. Utgångspris: 6 795 000 kronor. Foto: Fastighetsbyrån Hägersten/Älvsjö.