ANNONS

Fyndläge i Gladö kvarn

Redan om tre år tror fastighetsmäklare Björn Nygren att man kommer att börja märka högre priser i flera fritidshusområden.
Redan om tre år tror fastighetsmäklare Björn Nygren att man kommer att börja märka högre priser i flera fritidshusområden.
Nästa prisrally på bostäder kan komma att ske i fritidshusområden i Huddinge, åtminstone om man får tro två av de stora mäklarbyråerna.

Det lär nämligen bli en byggboom i områdena i takt med att nya detaljplaner antas.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har låtit samtliga stora mäklarbyråer svara på en enkät över vilka områden de spår kommer att få störst värdeökning inom loppet av några år.

Svaren varierar något, men två av de största mäklarbyråerna, Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling, är överens. I de gamla fritidshusområdena i Gladö kvarn, Högmora och i Vidja är en värdeökning att vänta inom loppet av några år.

I Gladö kvarn vann en ny detaljplan laga kraft sent i höstas, som bland annat medger större hus, avlopp och nya vägar.

– Både kommunen och tomtägarna här ute kommer att investera mycket pengar i området. Det kommer att höja värdet, säger Björn Nygren, mäklare på Fastighetsbyrån, och som arbetat i branschen i 27 år.

Husen som säljs i Gladö kvarn i dag kostar i genomsnitt ett par miljoner kronor, de dyraste uppåt 3,5 miljoner kronor, berättar Björn Nygren. När området går in i en ny byggfas kan priserna stiga till mer än det dubbla, menar han.

Redan om tre år tror han att man kommer att börja märka de högre priserna.

– När det byggs prydliga villor i full storlek kommer priset nog att starta från 5 miljoner kronor och uppåt. Folk har inget tak i dag när det gäller det krut man lägger på standarden, säger Björn Nygren.

På Svensk fastighetsförmedling är man inne på samma linje.

– De här områdena har varit aktuella för utbyggnad under en lång tid och det är många som har väntat på att bygga sitt drömhus i området, säger mäklaren Kristian Perman på Svensk fastighetsförmedling.

ANNONS

Men det är inte bara gamla fritidshusområden som väntas få en värdeökning, om man får tro mäklarna. Några av dem menar att kommunikationsnära områden som Vistaberg och Kästa kan vänta en värdeökning.

Orsaken är att priserna ligger lägre här än i exempelvis Balingsnäs, som också ligger en bit från centrala Huddinge.

– Vi tror definitivt att folk kommer att börja snegla på de områdena i framtiden. De ligger nära kommunikationer, priserna är lägre och blir det en spårväg så kommer det att påverka värdet uppåt, säger Håkan Korkmaz, mäklare hos Länsförsäkringar.

Fakta

Här tror mäklarna på prisökning

Svensk fastighetsförmedling: Gladö kvarn, Högmora och Vidja.

Fastighetsbyrån: Gladö kvarn, Vidja, Högmora, Solgård, Sör­skogen och Balingsnäs.

Länsförsäkringar: Kästa, ­Flemingsberg och Vistaberg.

Notar: I de områden som ligger nära kommunikationer.

ERA: Glömsta och Vistaberg.

ANNONS