Fackeltåg, vårsång, spunnet socker och lotteri. I Hedvigslundsparken har Älta scoutkår ordnat valborgsbrasor sedan 1968.
Traditionen lever vidare trots att Sverige sedan den 1 januari förbjuder eldning av trädgårdsavfall efter att ha tolkat EU:s avfallsdirektiv. Nacka kommun ger dispens till Älta scoutkår och flera andra arrangörer som har sökt.
Älta scoutkår räknar med uppåt 4 000 deltagare.
Älta scoutkår har ordnat valborgsfirande i Hedvigslundsparken i Älta sedan 1968.
Johan Kristensen
– Vi är tacksamma att vi har fått tillstånd. Vi har gjort det här i många år och vill gärna fortsätta med traditionen. Vi har jobbat med det i tre månader och det är kårens största intäkt, säger Marie Zackrisson, kassör i Älta scoutkår.
Älta cantaton sjunger in våren vid Älta scoutkårs firande i Hedvigslundsparken.
Johan Kristensen
Föreställning
Nacka kommun ordnar också traditionsenligt valborgseld i Nyckelviken som lockar tusentals deltagare. I Duvnäs ordnar Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägareförening firande vid segelklubben Måsungen och i Storängen står Storängens egnahemsförening för arrangemanget.
– Vi har äldre brandvagnar och det är en liten föreställning när vi tågar in med facklor och tänder brasan. Sedan står vi och vaktar den hela natten, säger Fredrik Sörén, storbrandmästare för Storängens frivilliga brandkår.
Storängens egnahemsförening ordnar valborgsfirande även i år. Storängens frivilliga brandkår och storbrandmästaren Fredrik Sörén hjälper till att tända och hålla koll på elden.
Privat
Valborgselden räddad i Björknäs
Företagaren och politikern Andreas Brännström (M) stod inte ut med tanken att Björknäs skulle bli utan en valborgseld i år.
– Jag satt på fullmäktige i måndags och tänkte så kan det inte få bli så jag skickade in en ansökan. Det är varken mitt bolag eller Moderaterna som står bakom utan jag som privatperson, säger han.
Det är oklart om någon tar ton vid brasan. Men helt tyst blir det inte.
– Jag har försökt få hit folk som kan sjunga men det var för sent så jag drar nog dit en högtalaranläggning. Jag hoppas att människor vill komma ut och mötas efter att ha suttit inne en lång vinter, säger Andreas Brännström.