Fyra åtalade för bostadsinbrott

Fyra unga män som greps för ett inbrott i Skogås i januari har nu åtalats.

Men bostadsinbrotten har inte minskat utan snarare ökat.

Flera inbrottstjuvar har den senaste tiden tagits på bar gärning när de brutit sig in i bostäder i Huddinge. En hade oturen att försöka bryta sig in hos en polis, och efter tumult där gärningsmannen högg med en skruvmejsel kunde han gripas.

Nu åtalas mot fyra unga män som togs, delvis på bar gärning, när de bröt sig in i ett radhus i Skogås i januari. Men antalet bostadsinbrott är fortsatt på förhöjd nivå. Uppgången i januari, efter flera års nedgång, fortsatte i februari och de första siffrorna för mars pekar åt samma håll.

I januari gjordes 34 bostadsinbrott i Huddinge, i februari 45 och första veckan i mars var det 10, de flesta i Skogås och Trångsund.

Tre av de fyra som greps för Skogåsinbrottet i januari har suttit häktade fram till rättegången. De nekar alla till brott och polisen har lagt ner stor kraft på att knyta kvartetten till brottet. Bland annat har polisens tekniker jämfört skoavtryck med spår som hittats på brottsplatsen. De har också säkrat DNA-spår och kartlagt telefontrafik.

Det mesta av stöldgodset har hittats. En stulen silverlänk hittades i en polisbil en månad efter inbrottet. Teorin är att tjuven gjort sig av med det efter att han gripits och placerats i bilen. En uppmärksam granne hittade en slängd jacka utanför ett hus i närheten, jackan har kunnat knytas till en av de åtalade.

Men trots ansträngningar att hitta eventuella andra inbrott som de fyra skulle kunna misstänkas för har polisen inte hittat något. Och eftersom inbrotten fortsätter talar allt för att de fyra åtalade männen från västerort har kollegor.