ANNONS

Fyra av tio pluggar vidare

Stämningen var uppsluppen när klass SA12S (Samhällsprogrammet) fotograferades på Tyresö gymnasiums skolgård.
Stämningen var uppsluppen när klass SA12S (Samhällsprogrammet) fotograferades på Tyresö gymnasiums skolgård.
I fredags sprang studenterna ut från Tyresö gymnasium och tog språnget mot framtiden.

Några vill ta ett ­sabbatsår och resa eller jobba, medan andra pluggar vidare direkt.
ANNONS

I fredags tog tredjeårseleverna vid Tyresö gymnasium språnget ut i verkligheten. När Lokaltidningen Mitt i besökte skolan dagen innan var det fotografering på skolgården. Stämningen var uppsluppen bland de finklädda och hattbeklädda studenterna.

– Det känns jättekul, säger Olivia Taivalkoski.

Hon går ut naturprogrammet och vi träffar henne i korridoren tillsammans med klasskompisen Sara Grimle. Båda tänker plugga vidare direkt till hösten.

– Jag vill bli miljövetare eller civilingenjör. Jag har sökt 19 utbildningar, säger Olivia Taivalkoski.

Sara Grimle ska plugga kemi in­nan hon söker läkarlinjen nästa år.

– Det är lättare att komma in på våren. Jag har sökt till Umeå och Stockholm, säger hon.

För henne är läkare drömyrket. För Olivia har möjligheten att få jobb spelat in i val av utbildning.

– Jag har tänkt på det. Man vill ju inte plugga till något där det inte går att få jobb. Det är ju därför man skaffar sig en utbildning, för att få jobb i framtiden, säger hon.

Många i klassen ska ta ett sabbatsår, men tjejerna tänker plugga direkt när de ändå är i farten.

ANNONS

Bland de elever på samhällsprogrammet vi talar med är det några som ska plugga vidare direkt och andra som vill jobba eller resa först. Men de flesta har klart för sig vad de ska göra efter sommaren.

Statistik från Skolverket visar ­ att fyra av tio Tyresöungdomar pluggar vidare på högskolan tre år efter att de tagit studenten. Går man tillbaka tio år i tiden pendlar siffrorna mellan 38 och 47 procent.

En rapport från Arbetsförmedlingen som kom tidigare i vår visar att de hetaste jobben i länet 2015 är förskollärare, mattelärare och sjuksköterskor. Även för bygg- och it-branschen ser det ljust ut. Svårare är det inom yrken med låga utbildningskrav. Stockholm har dock en stor privat tjänstesektor inom exempelvis handel och restaurangnäring.

Vad ska du göra efter studenten?

Elin Zackrisson, 18, samhäll:

– Jag har sökt till psykologprogrammet, socionomprogrammet och juristlinjen. Jag vill helst läsa psykologi. Kommer jag inte in på något får jag jobba ett år.
Sandra Palsamäki, 19, samhäll:

– Jag ska jobba ett år först, jag jobbar redan extra på Ersta hospice. Sedan ska jag läsa tekniskt basår och efter det plugga till ­civilingenjör på KTH.
Samir Wälle, 19, samhäll:

– Jag ska resa mycket. Till Thailand, Turkiet och Magaluf. Jag har jobbat extra som städare, det ska jag fortsätta med. Sedan vill jag plugga, helst psykologi.
Michaela Mattsson, 20, natur:

– Jag ska jobba först. Jag jobbar inom hemtjänsten nu, så antingen fortsätter jag med det. Under tiden ska jag fundera på vad jag vill plugga,.
Alex Neidenmark, 19, fordon:

– Jag börjar jobba redan på måndag (i går) som bilmekaniker. Det är ett sommarjobb men det kan bli förlängt. Jag vill bara jobba och tjäna pengar just nu.