Fler barn kontaktade av okänd man

polisen
Polis, genrebild.
På två veckor har polisen fått in fyra anmälningar om ofredanden mot barn i Käppala och Brevik. Inga fysiska närmanden ska ha skett men barnen ska ha upplevt obehag, enligt polisen. "Vi har en utökad närvaro i området", säger Mats Eriksson.

På tisdagseftermiddagen kontaktades polisen av en person som uppgav att dennes 9-åring hade blivit förföljd av en man på väg hem från skolan. När pojken cyklade vid Södra Kungsvägen i Brevik ska mannen ha följt efter honom hela vägen hem.

När pojken kommit hem ska föräldern ha sett mannen och fotograferat honom.

– Vad det här handlar om, om det är ofredande eller något annat vet vi inte. Polisen har i alla fall fall skrivit en anmälan och nu har vi också en bild på honom, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

De senaste två veckorna har polisen fått in fyra anmälningar om ofredanden mot barn. Två av dem ska ha skett i anslutning till Käppala skola. Den 20 och den 28 september ska två olika flickor ha blivit kontaktade av en man i en bil utanför skolan. Enligt mamman till en av dem ska mannen ha försökt locka med sig hennes 8-åriga dotter med löfte om godis.

– När jag hämtade henne hade hon ett väldigt konstigt ansiktsuttryck och berättade direkt vad som hänt, berättade mamman för Mitt i Lidingö förra veckan.

Utöver händelserna vid Käppala skola och i Brevik har en fjärde anmälan kommit in. På eftermiddagen den 24 september ska en man ha ställt frågor till två ungdomar i yngre tonåren, även det i Käppala men inte i anslutning till skolan. Frågorna ska ha upplevts som märkliga och ungdomarna ha känt ett obehag när mannen tilltalat dem, enligt polisen.

Inget våld och ingen fysisk kontakt ska ha förekommit vid något av de fyra tillfällena, enligt polisen. Mats Eriksson vid Stockholmspolisen säger att det än så länge inte finns någon misstänkt gärningsman.

– Det är liknande tillvägagångssätt. Nu tittar vi på om det finns något mönster i några av anmälningarna. Kan vi ringa in någon tidpunkt? Kan vi ringa in någon person? Det är framför allt likheter och skillnader vi tittar på.

Både polis och väktare har utökat närvaron i området efter händelserna. På onsdagen skrev Lidingö stad på sin webbplats att skolorna i Käppalaområdet har uppmanat föräldrar att lämna och hämta sina barn på skolan.

– Nu är folk kanske lite extra vaksamma och ser saker som de i annat fall inte reagerat på. Men vi ser hellre att vi får en anmälan för mycket än en anmälan för lite. Då har vi i alla fall möjlighet att agera, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

LÄS MER: Mamman: Han frågade om hennes favoritgodis

LÄS MER: Ny anmälan – sa att flickans mamma dött