Fyra Botkyrkabor åtalas för guldrån

Fem män, varav fyra från Norra Botkyrka, åtalas misstänkta för inblandning i rånet mot en guldsmedsaffär i Södertälje i januari då en Botkyrkabo miste livet.

Den äldste av de misstänkta är en 22-åring som nekar till anklagelserna.

– Han säger att han är oskyldig och inte har något att göra med rånet. Han var inte ens i Södertälje eller dess omnejd den aktuella dagen. Jag tror att vi kommer att kunna visa det, säger advokat Jonas Granfelt från Peter Althins advokatbyrå, som utsetts till mannens försvarare.

22-åringen hade tidigare köpt kläder som användes vid rånet mot Mario Guld och Ur i Södertälje.

– Det hade blivit så att han skulle köpa kläder, men han visste inte vad de skulle användas till och han var inte på något sätt inblandad i rånet, säger Jonas Granfelt.

Rånet mot guldsmedsaffären ägde rum den 4 januari i år. Enligt åklagaren agerade 22-åringen tillsammans med de andra. Rånarna var maskerade och beväpnade med varsitt skjutvapen. Ett av vapnen riktades mot de två personer som arbetade i butiken. Den ene beordrades ned på golvet medan den andre knuffadess omkull.

Med hjälp av kofötter krossades butikens glassmontrar. En i butiken tvingades under vapenhot öppna ett kassaskåp där rånarna tog en större mängd guldföremål, smycken och en okänd summa i kontanter. I något skede under rånet avlossade gärningsmännen ett skott inne i butiken.

När rånarna skulle åka i väg möttes de av polis. Skottlossning uppstod och en av rånarna sköts i huvudet av polis. De andra rånarna flydde i en bil som de tidigare tvingat sig till under vapenhot.

Under flykten kastade de flyende rånarna fotanglar efter sig vid påfarten till E4 i höjd med Rönninge. Den skottskadade avled på sjukhuset.

Åklagaren bedömer brottet som grovt rån eftersom gärningsmännen visade ”synnerligen råhet genom bruk av skjutvapen som varit skarpladdat”.

22-åringen riskerar fyra års fängelse om han fälls.

De övriga tre från Botkyrka är alla födda 1991. En av dem misstänks för att på olika sätt ha planerat rånet.

Rättegången hålls i Södertälje tingsrätt efter midsommar.