Fyra dömda efter knivdåd

Ungdomsvård och ungdomstjänst.

Det blev straffen för de fyra pojkar som förra året misshandlade en elev som knivskars på Grimstaskolan i Upplands Väsby.

I fredags föll domen mot pojkarna, tre av dem från Upplands Väsby och en från Sollentuna, som den 26 april förra året sökte upp en pojke på Grimstaskolan. De attackerade honom med sparkar och slag och en av pojkarna hade även en kniv som han högg två gånger i pojkens kropp med.

Orsaken till överfallet ska ha varit ett bråk om en stulen moped.

Pojken som utdelade knivhuggen förnekade först i förhör att han hade använt kniven men erkände under rättegången att han hade gjort det.

Huggen träffade i vänstra sidan av bröstkorgen och i nedre delen av buken. Men pojken som utdelat knivhuggen uppgav att han inte var ute efter att döda den andre pojken.

Attunda tingsrätt anser att pojkens låga ålder, då 15 år, och hans ”påtagliga omogenhet” gjorde att hans saknade uppsåtet att försöka beröva den andra pojken livet.

Tingsrätten anser att det inte handlade om försök till dråp men väl grov misshandel då knivhuggen var livsfarliga.

Pojken hade visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att använda kniven. Han dömdes även för misshandel i ett bråk som ledde till överfallet på skolan.

Pojken, som i dag är 16 år, dömdes i oktober 2011 av Attunda tingsrätt för misshandel och vapenbrott till ungdomsvård. Hans vårdbehov kommer att kvarstå en längre tid, enligt ett yttrande. Övriga tre nekade till grov misshandel men tingrätten ansåg att brotten var styrkta och dömde dem till ungdomsvård kombinerat med ungdomstjänst.

Mamman till pojken som knivhöggs på skolan är missnöjd med domen.

– Vad krävs för att någon som hugger med en kniv ska dömas för försök till dråp. Till och med läkaren som opererade min son sa efter operationen att det som hände inte var ett vanligt slagsmål utan ett mordförsök, säger mamman.

De dömda pojkarna ska tillsammans betala 40 000 kronor i skadestånd och pojken som utdelade knivhuggen ytterligare 25 000 kronor.