Fyra års fängelse för bankomatrån

Så här ser det ut i dag och så här ska det se ut när upprustningen i Kärrtorp är klar.
Rånarna som knivhögg en man vid Kärrtorps t-bana i januari har dömts.
De åkte till Kärrtorp för att hitta någon att råna. En man på väg hem från tunnelbanan blev deras offer. Nu har de dömts till fängelse, den ena för mordförsök.
Men ännu har ingen gripits för de fyra knivrånen i mars och april.

En sen natt i slutet av januari åkte en 18-årig Norrmalmsbo och hans 20-åriga vän från Järfälla till söderort för att råna någon. Efter att ha väntat en stund vid Kärrtorps tunnelbanestation bestämde de sig för att råna en man på väg hem från tåget.

De båda männen hotade och misshandlade sitt offer, och tvingade till sig bland annat mannens mobiltelefon. Därefter tvingades han följa med dem till Kärrtorps centrum för att ta ut pengar från en bankomat. Men efter att ha tagit ut en mindre summa bröt mannen sönder sitt kontokort för att rånarna inte skulle få med sig mer pengar, knuffade bort den yngre av rånarna och sprang mot tunnelbanestationen.

Då sprang den yngre av rånarna efter mannen, och högg honom flera gånger i ryggen med en kniv – hugg som var direkt livshotande. Medan rånarna sprang iväg kunde en spärrvakt och en annan förbipasserande hjälpa den knivskurne, som sedan togs till sjukhus.

Tillkallade hundpatruller hittade 20-åringen en bit från Kärrtorps centrum, och hittade den stulna mobiltelefonen i närheten. Senare kunde även 18-åringen, gripas.

Enligt Södertörns tingsrätt var 18-åringen den som utdelat knivhuggen. Eftersom han huggit en flyende person i ryggen har han enligt rätten ”visat likgiltighet inför möjligheten att den andra personen skulle kunna avlida”. Därför döms han till fyra års fängelse för mordförsök. 20-åringen döms till en månads fängelse och skyddstillsyn.

Dessutom ska männen betala över 150 000 kronor i skadestånd till den knivskurne mannen.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har ytterligare fyra rån med ett liknande tillvägagångssätt ägt rum i Björkhagen, Hammarbyhöjden och Kärrtorp 25 mars-2 april.

Daniel Edlund, gruppchef  för grova brott i polisområde syd, vill inte kommentera om polisen har några misstänkta för de brotten.

– Förundersökningen pågår men vi har ingen frihetsberövad, säger han.

Har ni fått in några tips?

– Ja några stycken, men jag vill inte kommentera vad de har gett.