Fyra förgiftades av Runbyskolans mat

Antagligen var det pyttipannan eller salladen.

Fyra personer uppger att de blivit matförgiftade i matsalen på Runbyskolan.

Diarré, kräkningar och magkramper.

Illamående, värk i magen och lös avföring flera gånger under kvällen.

Detta var symtom som fyra personer uppger att de har fått efter att ha ätit skollunchen, pyttipanna med salladsbuffé, i Runbyskolans mellanstadiematsal onsdagen den 25 april.

Kommunen misstänker att det rör sig om matförgiftning.

– Eftersom att det är flera som drabbades av liknande symptom vid samma tidpunkt är det troligt att det kan härledas till skolan, säger Angela de Noronha, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Upplands Väsby kommun.

Hon berättar att hon tillsammans med en annan inspektör åkte till skolan dagen efter de fått in anmälningarna.

Inspektörerna gick igenom skolkökets rutiner, kollade temperaturer i värmeskåpen där pyttipannan förvarades och schemat över när kantinerna med mat ställdes fram.

– Vi hittade inga brister, säger Angela de Noronha.

Eventuellt kan matförgiftningen härledas till att en matslev hamnat på golvet, och därmed fått bakterier på sig som spridits vidare till maten.

– Personalen i matsalen kan inte ha hundra procent koll på att barnen inte tappar några slevar på golvet. Men vi har sagt åt dem att de ska försöka vara mer uppmärksamma, säger Angela de Noronha.

Jan Ailli, rektor på Runbyskolan, berättar att han inte varit med om något liknande under sina sex år som rektor på skolan.

– Det är första gången det har hänt att någon ska ha blivit sjuk av maten, säger han.

Han åt själv av pyttipannan den aktuella dagen, men fick inga symptom.

700 personer åt skolmat i Runbyskolan den 25 april. Än så länge har fyra personer gjort anmälningar angående matförgiftning till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

Angela de Noronha berättar att det är relativt ovanligt att grupper drabbas av matförgiftning i Upplands Väsby.

– Det händer två till tre gånger per år, säger hon.

Fakta

Anmäl snabbt

Matförgiftning är trolig orsak om fler än två personer som ätit av samma mat får symtom som illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré.

Misstänker man att man drabbats av matförgiftning är det viktigt att anmäla det till miljö- och hälsoskyddskontoret så snart som möjligt.

Källa: Vårdguiden