Fyra häktade misstänkta för mordbränder mot socialförvaltningen

Flera bränder har drabbat socialtjänsten i Botkyrka under sommaren.
Flera bränder har drabbat socialtjänsten i Botkyrka under sommaren.
Mellan den 30 juni och 27 augusti har socialtjänsten i Botkyrka utsatts för fyra brandattentat. Nu ha tre män och en kvinna häktats misstänkta för att ligga bakom mordbränderna.

Värst drabbat är kontoret i Tullinge som blivit utsatt två gånger, den 16 juli och 27 augusti. Även kontor i Tumba och Hallunda utsattes för attacker den 17 och 25 augusti.

Händelserna rubriceras som mordbrand och flera närliggande verksamheter har drabbats av bränderna.

Lokaltidningen Mitt i skrev i förra veckans nummer om den öppna förskolan i Tullinge som inte har kunnat ta emot familjer i sina lokaler efter bränderna. De hann bara ha öppet i tre dagar efter att de sanerat klart efter det första brandattentatet. Sedan skedde ännu ett attentat och de tvingades stänga igen.

En man i 45-årsåldern är häktad misstänkt för anstiftan till samtliga mordbränderna, och en kvinna i 25-årsåldern är på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till anstiftan till mordbränderna.

– Det innebär att de inte misstänks ha genomfört mordbränderna utan de förmått någon annan att göra det, säger åklagare Stefan Creutz.

De som tros ha utfört attackerna är två män i 20-årsåldern. Båda sitter häktade för mordbränderna – den ena på sannolika skäl, den andra som skäligen misstänkt, säger Stefan Creutz.

Enligt åklagaren är tre av de häktade bosatta i Botkyrka och en i Stockholm. Utöver mordbränderna i Botkyrka är de misstänkta för försök till ytterligare en mordbrand på Värmdö i början av september som riktades mot en socialtjänstanställd. De misstänks även för en tidigare skadegörelse mot socialkontoret i Tullinge i juni.

Alla fyra anhölls i fredags morse, men vad som ledde fram till gripandet vill varken polis eller åklagare berätta. De vill inte heller berätta vilken relation de fyra häktade har till varandra.

– Det är en stor utredning med många misstänkta. Nu är vi precis i början av utredningen och jag tycker därför att det är viktigt att hålla på sekretessen, säger Stefan Creutz.

För de tre som har häktats på sannolika skäl misstänkta väntas åtal den 21 september.