Fyra körkort rök på bara en timme

Trafikpolisen storsatsar på fartkontroller i samband med skolstarten.
Trafikpolisen storsatsar på fartkontroller i samband med skolstarten.
Resultatet av en timmes hastighetskontroll på Torshamnsgatan: fyra indragna körkort.

På Jyllandsgatan haffades nio fortkörare, och en mamma som skulle hämta sitt barn vid ­skolan förlorade körkortet.

En bil blir invinkad från Jyllandsgatan. Polisen lasermätare har visat att den kör i 54 kilometer i timmen, trots att det är 30 som gäller i hela området. Gränsen för att körkortet ska ryka går vid 51 kilometer i timmen.

– Det var en mamma som skulle hämta sitt barn i skolan, säger Erik Hasselrot vid närpolisen i Kista.

Trafikpolisen storsatsar på hastighetskontroller på 30-sträckor i samband med skolstarten. Och det har gett resultat. Under en timme på Jyllandsgatan rapporterades nio fortkörningar och en körkortsindragning.

Dagen innan stod polisen utanför gymnasiet på Torshamns­gatan. Fyra körkort rök på en timme.

– Vi har fått många klagomål på den sträckan och folk körde riktigt fort. Vi måste jobba mer med den, säger Erik Hasselrot.

Polisen gör ofta kontroller på platser där allmänheten hör av sig med klagomål om att många kör fort.

– Ofta är det de som bor i området som kör för fort. De vet ju om hastigheten, men de tänker kanske inte på det, säger Erik Hasselrot.

Enligt Johan Sundström vid trafikpolisen i Väster­ort reagerar de flesta som stannas bra.

– Många tycker att det är för dyrt, men i samma andetag säger de att det är bra att vi står här och att vi gör ett bra jobb, ­säger han.

Mer än hälften av Sveriges rektorer anser att trafiksäker­heten utanför deras skolor är ett problem, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort.

De anser att den största trafikfaran är föräldrar som lämnar sina barn med bil. På de skolor som infört en bilfri zon runt skolområdet upplevs trafikmiljön som betydligt säkrare än bland dem som inte har bilfri zon.

Vid en annan fartkontroll i Västerort fick Lokaltidningen Mitt i tillfälle att prata med några förbicyklande skoleelever som hade stannat för att prata med polisen.

– Det är massor av bilar som kör för fort. Varje gång polisen är här är det flera som får åka åt sidan, säger Tim Wingren, 10 år.

Tim och hans kompisar berättar att de flesta bilarna stannar när de ska över gatan, men inte alla.

– Det är bra att polisen är här och att de som kör för fort får böter. Då vill de inte köra för fort igen och behöva betala en gång till, säger Tim Wingren.

Fakta

Lasern drar av 3 kilometer i timmen

Den som kör 51 kilometer i timmen eller fortare på en 30-sträcka blir av med kör­kortet.

Lasermätaren som polisen använder drar av 3 kilometer i timmen. Det innebär att om mätaren uppger att ett fordon kör i 51 kilometer i timmen kör det egentligen i 54.

Polisen omhändertar kör­kortet, men det är Transportstyrelsen som beslutar om indragning och under hur lång tid det ska dras in.

Källa: Polisen