ANNONS

Attefallshuset en hit – säljs som minivilla

Attefallshusen i Bromma.  Skiss: 
Balders Ädelmarks
Attefallshusen i Bromma. Skiss: 
Balders Ädelmarks
Tanken var att de 25 kvadratmeter stora husen skulle hyras ut till studenter och ungdomar.

I stället har Attefallshusen seglat upp på bostadsmarknaden och säljs för flera miljoner.

– Det känns som att jag äger en villa, säger Florian Voss som köpt ett minihus i Huddinge.
ANNONS

Kenta Sjögren, ägare av Svanberg och Sjögren bygg, såg möjligheten att göra ett klipp när han köpte två tomter intill Bromma kyrka.

Utöver de två parhusen så bygger han även två Attefallshus med loft på tomterna. Därmed kan han bilda en bostadsrättsförening, för vilket det krävs minst tre medlemmar och dessutom sälja minihusen, som han hoppas få runt två miljoner styck för.

– Det är stor efterfrågan, och så klart gör jag det för pengarna, det är affärer. Jag tror att detta är något som kommer att bli allt vanligare, säger han.

Även Michel Fatehnia, projektledare på bolaget Concent som tillsammans med Smart Living Stockholm AB bygger tre parhus med ett minihus på varje tomt i Glömsta i Huddinge, håller med.

– Vi tittar på om det är möjligt att bygga Attefallshus i nästan alla projekt där vi bygger småhus. Jag tror verkligen på den här marknaden, säger han.

Konceptet har även följts i den nybildade bostadsrättsföreningen på Dianavägen i Huddinge, bestående av fyra parhus och fyra Attefallshus om 25 kvadrat plus 8 kvadratmeter loft.

Florian Voss, till vardags tenor i kören på Kungliga operan, flyttade in i sitt minihus för tre veckor sedan. Han älskar sin minivilla, där han även fått in sin flygel, och ska snart bygga altan på den 61 kvadrat stora tomten som hör till huset.

– Det känns hemma och som att jag äger en villa. Här är så tyst och lugnt, nära skogen och Gömmaren. Avgiften är låg, bara 1 980 kronor, så jag tror att husen passar både unga människor och businessfolk som pendlar, säger han.

Huset köpte han på ritning för 1 195 000 kronor. I dag är bostaden värderad till närmare 1,8 miljoner.

ANNONS

– Jag åker hellre 30 minuter till Flemingsberg eller Masmo och tar bussen hit ut än att bo mitt på Sveavägen som tidigare, säger han.

Kenta Sjögren och Michel Fatehnia beräknar att det kostar mellan 600 000–800 000 kronor att bygga Attefallshusen, då de ska vara utrustade med alla funktioner som finns i en vanlig villa.

Kostnaden tror Kenta kan vara en av anledningarna till att Attefallshusen inte blivit den succé som regeringen hoppades på.

– Får man som privatperson in 5000-6 000 kronor i hyra räcker det inte för att täcka kostnaderna för husen. Så klart kan man slå upp en billig barack, men det vill ju ingen bo granne med, säger han.

När regeringen införde reglerna för Attefallshusen förra året trodde man att mängder av småhus skulle uppföras på befintliga villatomter, för att sedan hyras ut till ungdomar eller studenter. Även Villaägarnas riksförbund trodde att Attefallshusen skulle ge 200 000 nya bostäder i landet.

Men få villaägare har nappat enligt en enkät som SVT gjorde i somras. Då hade 7 000 anmälningar om att få bygga Attefallshus kommit in i hela landet. Men bara 500 gällde bostäder.

Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden i Stockholm stad, vill gärna utvärdera hur populära Attefallshusen blivit i Stockholm, men han tror fortfarande på marknaden för att hyra ut husen.

– Man får ju ta ut en viss procent av marknadsvärdet i hyra, vilket i Stockholm innebär en ganska bra inkomst, så det borde finnas ett intresse. Grundtanken var att husen skulle hyras ut, men det har ju skett förr att idéer inte fått fäste, säger han.

Här i sin minivilla kan Florian Voss öva sång utan att riskera att störa grannarna. ”Det är sådan lyx”, säger han.

tel

Fakta

Fyra meter från mark till taknock

Sedan den 2 juli 2014 får alla som äger ett en- eller tvåbostadshus uppföra ett Attefallshus på max 25 kvadratmeter på tomten.

Flera hus får byggas, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 25 kvadratmeter.

Husen får vara max fyra meter från mark till taknock.

Före byggstart ska en anmälan skickas till byggnadsnämnden.

Attefallshusen initierades av tidigare civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

Källa: Boverket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.