Fyra misstänkta för överfallet i centrum

Fyra av de nazister som misstänks ha misshandlat en man i Åkersberga centrum för en månad sedan har nu identifierats av polisen.

– Vi bedömer ­utredningsläget som bra, säger polisen.

Fyra män är nu skäligen misstänkta för misshandeln av en man i 55-årsåldern i Åkersberga för en månad sedan.

Enligt kammaråklagare Jenny Karlsson kommer polisen att inom kort att förhöra och delge männen misstanke om brott. Om ytterligare personer kan tillkomma i utredningen är oklart.

– De är fyra, just nu. Brotten det handlar om är grov misshandel och ofredande, säger hon till Mitt i.

Överfallet inträffade vid 15-tiden lördagen den 7 mars, i samband med att runt åtta företrädare för nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) gjorde en politisk manifestation i Åkersberga centrum. När en manlig centrumbesökare i 55-årsåldern hade invändningar mot aktionen ska han ha överfallits med sparkar och slag.

Misshandeln ska ha fortsatt efter att han fallit omkull. Enligt vittnen försökte han fly in i centrumbyggnaden, men blev fast i snurrdörren tillsammans med nazisterna som fortsatte misshandeln.

– Det här är allvarlig brottslighet som vi försöker utreda så fort det går, säger Jenny Karlsson.

Prioriterar ni att utreda politiskt våld?

– Ja och nej, kan man säga. Generellt är grov misshandel inte högprioriterat om man inte har någon gripen. Men om man misstänker någon slags hatbrottsmotiv så är det något vi ska prioritera.

Polisen har tidigare fått kritik för att man inte identifierat de misstänkta tillräckligt snabbt, trots att både de misstänkta och vittnen tog bilder på aktionen som lades ut på nätet.

Roslagspolisens presstalesman Christer Sandström avvisar kritiken:

– Det är lätt att påstå saker när man inte behöver stå till svars för det. Men vi har en skyldighet att veta vad vi talar om.

– Att det blir skriverier har vi förståelse för. Men vår roll är inte att döma, utan att samla fram underlag för en domstol. Vi bedömer utredningsläget som bra.

För två veckor sedan presenterade stiftelsen Expo sin årliga rapport om högerextrema aktiviteter i landet. Enligt den har antalet ”ras-ideologiska” organisationer i landet krympt, men deras aktiviteter ökat stadigt de senaste åren, så att de förra året var dubbelt så många som tre år tidigare, 2011. Vanligast är olika former av propaganda.

I ett medborgarförslag till Österåkers kommun efterlyser nu ett av vittnena till händelsen en översyn av regler och rutiner för att öka tryggheten i centrum för besökare.