ANNONS

Fyra mord och ett mordförsök på ett halvår

Polisavspärrning efter dubbelmordet i Hallonbergen den 7 mars, tidigare i år.
Polisavspärrning efter dubbelmordet i Hallonbergen den 7 mars, tidigare i år.
Dödskjutningen i Rissne blir det fjärde mordet i Sundbyberg sedan januari. – Ofta handlar morden om banala kränkningar, säger Gunnar Appelgren, kommissarie och gängstrateg på polisen.
ANNONS

På torsdagskvällen vid 22-tiden fick polisen in ett larm om en skottlossning i Rissne. En man hade då blivit skjuten med flera skott och konstaterades senare död av ambulanspersonalen. Under förmiddagen på fredagen håller polisen fortfarande på med en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Därför är polisen väldigt sparsamma med att delge information, för att inte störa utredningen.

Enligt Aftonbladet ska mannen vara i 50-års åldern och flera personer har tagits till förhör under natten. Fast än så länge har ingen blivit gripen för dådet, uppger polisen.

–  Personen är ännu inte fullständigt identifierad, och det finns ingen som är frihetsberövad, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson, Stockholmspolisen.

Handlar om små saker

Mannen som sköts till döds i Rissne blir det fjärde mordoffret i Sundbyberg sedan årsskiftet. Enligt Gunnar Appelgren, strateg på polisen inom gängkriminalitet, är orsaken bakom morden i grunden väldigt banal saker.

– Ofta handlar det om unga män med dålig impulskontroll, som vill bygga upp sitt våldskapital. Det kan vara att man fått en taskig kommentar eller att någon tittat på ens flickvän.

Varje vecka följer polisen upp händelseutvecklingen där risken för dödligt våld kan uppstå. En strategi polisen har är att fjärma personer från miljön där det finns en hotbild och vara på alerten på dagsfärska tips.

– Från sätt det som nyligen hände i Rissne, är vår bedömer att det varit lugnare med kriminella uppgörelser den senaste tiden. En orsak är att många sitter häktade. Men även att vi varje vecka följer upp via underrättelser var det finns riks för konflikter. Dessutom har vi ingripande spanare som förstärker i lokalpolisen i både norra och södra delan av Stockholm.

ANNONS

Unga män ser ingen annan väg i livet

En tydlig skillnad från äldre kriminella genrationer ter sig dagens unga 00-talister och 90-talister sig helt obrydda att försöka vara en del av samhället.

– Runt millenieskiftet var det många som sa att det egentligen ville göra någon form av samhällsnytta. I dag är ungdomarna helt nollställda och känner inte att de är en del av samhället. De har valt den kriminella vägen, och visar inga ambitioner på att bli vanliga medborgare.

Att klara upp gängrelaterade mord är väldigt svårt eftersom ingen vill prata med polisen. Därför jobbar polisen med nya metoder som vittna genom att titta på bilder. Men ibland kan det vara så enkelt att de misstänkta inte längre minns hur händelsen har gått till.

– Man tenderar man att glömma bort, eftersom det händer så mycket nya saker hela tiden.

Ett givet svar på att få unga män väljer bort den brottsliga banan har inte Gunnar Appelgren.

– Långsiktigt måste det till en bättre integration i många ekonomiskt svaga bostadsområden. Om man bara har en åtgärd är det att satsa mer på skolan. Det är där man först upptäcker pojkars brottsliga beteende.

Fakta

Redogörelse för gängmorden i Sundbyberg i år

Mordvågen började den 22 januari, då en kriminellt belastad 25-årig man sköts till döds när han färdades i en bil Sundbyberg. Mannen lyckades trots skottskadorna köra av egen till Karolinska sjukhuset men avled kort därefter.

Sex veckor senare, den 7 februari, blev två makar boendes i Hallonbergen överfallna i sitt hem och ihjäl stuckna med kniv.

Polisen misstänker att makarna mördades för de blev hörda som vittnen angående dödskjutningen av 25-åringen.

Just nu pågår rättegångsförhandlingarna i mordet på 25-åringen och dubbelmordet i Hallonbergen. Totalt sitter åtta personer häktade, varav två av dem är misstänkta för inblandning i alla tre morden.

Den 25 februari inträffade ett mordförsök i Rissne centrum. En man i 20 årsåldern blev då skjuten i halsen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.