Fyra skelett hittade vid utgrävningarna i Broby

Här undersöks en av de nyfunna gravarna.
Här undersöks en av de nyfunna gravarna.
Nu är de arkeologiska utgrävningarna i Broby bro i gång för sjunde året i rad. Skelett efter två barn och två vuxna har hittats.

– Det har varit ett överraskningarnas år. Man får säga att det varit perfekt, säger arkeolog Lars Andersson.

Jarlabankesläkten som levde i Täby kyrkby för 1 000 år sedan var inte bara mäktig. Släkten var också toppmodern.

Sannolikt var det de som införde kristendomen i trakten. Efter sig har de lämnat gravfältet söder om Vallentunasjön som nu grävs ut för sjunde året i rad.

Ett 20-tal gravar har hittats genom åren.

– Människorna som begravts här är de man läser om på runstenarna, det är de som gör det så kittlande, säger Lars Andersson.

Utgrävningarna började 1995. Då hittades vikingakvinnan Estrid som levde i Täby och Vallentuna. När modellmakaren Oscar Nilsson gjorde en modell av Estrid utifrån hennes kranium för några år sedan blev hon en riktig historisk kändis.

Årets utgrävning har redan gett rik utdelning. Först var arkeologerna sex gravar på spåren. Senare konstaterades det att fyra av dem verkligen var gravar med skelett i.

Hittills verkar skeletten vara efter två barn och två vuxna individer. Dessa ska nu undersökas vidare.

Till exempel ska arkeologerna försöka ge svar på om de begravda var män eller kvinnor, hur gamla de var när de dog och hur deras hälsa var.

När så pass många gravar grävts ut klarnar bilden alltmer av de första kristna i trakten. Till exempel har Lars Andersson hittat tecken på att kistorna har tänts eld på och sedan släckts.

– Ceremonierna kring deras begravningar var nog väldigt olika våra. Det här har konstaterats på andra håll också, kanske var det en förkristen sed som levt kvar, säger han.

Fakta

Estrid i dag

I Vallentuna finns åtta personer som bär namnet Estrid.

Bara två av dem, två flickor födda 2008 och 2010 har Estrid som tilltalsnamn.