Fyra villor gick för över 20 miljoner i fjol

De två dyraste villa­försäljningarna i Haninge under 2014 gick båda för 27 ­miljoner kronor.

Som väntat ­dominerar Dalarö och Smådalarö ­listan över de dyraste försäljningarna.

Bostadssajten Booli har på uppdrag av Lokaltidningen Mitt i sammanställt de dyraste villaförsäljningarna under 2014 i Haninge.

Inte oväntat hamnar försäljningen av drömhuset Söderby villa vid Söderby intill Östnora, som Lokaltidningen Mitt i skrev om i fjol, i toppen.

Fastigheten blev enormt klickad på nätet ifjol efter att den lagts ut på marknaden för hisnande 35 miljoner kronor i slutet av 2013. Några månader senare sänktes priset med 3 miljoner och i juli förra året såldes till sist fastigheten, som utöver den 350 kvadratmeter stora elvarumsvillan bland annat innefattar sandstrand, gästhus och en egen ö. Villans ägare badar i och får utsikt över Horsfjärden.

Fastigheten blev dock inte den dyraste i kommunen under 2014. På Smådalarö såldes en 410 kvadrat stor villa för 160 000 kronor mer. Just Smådalarö dominerar inte helt oväntat listan, tillsammans med Dalarö.

Elva villaförsäljningar i Haninge slutade med köpe­summor på över 10 miljoner kronor under förra året, vilket kan jämföras med fem försäljningar under 2013. Kurvan har pekat tydligt uppåt de senaste åren. Under 2008 och 2009 såldes inga villor alls över 10 miljoner kronor.

Att Söderby villas säljare fick gå ner från 35 till 27 miljoner kronor är inte konstigt, tycker Jan Ulvenäs från stjärnmäklaren Fredrik Eklunds firma Eklund Stockholm New York.

– Det är svårt att sätta ett marknadsvärde på en sådan här fastighet. Det var också lite beroende på hur marknaden såg ut vid den tidpunkten. Sedan dess har det hänt mer, inte minst i Stockholms innerstad, med en jätteutveckling prismässigt. Men 27 miljoner är fortfarande mycket pengar. Söderby villa ligger otroligt fint, har vattenutsikt, är lyxigt och bekvämt och avskilt men ändå bara 3,5 mil från Stockholm, säger Jan Ulvenäs.

Fakta

Fem hus i Smådalarö i toppen

Tio dyraste husförsäljningarna i Haninge 2014.

Källa: Booli