ANNONS

Fyraåring nära att drunkna i bassäng

En fyraårig flicka hittades i förra veckan medvetslös på ­Gustavsbergsbadet. Nu riktas kritik mot att inga badvakter fanns på plats.

– Vi hade så få badgäster, säger badets vd Elisabeth Strömberg.
ANNONS

Det var fullt pådrag utanför äventyrsbadet i Gustavsberg förra söndagen efter att räddningstjänsten fått larm om att en fyraårig flicka hittats medvetslös i bassängen.

– Flickan var där med sin familj. De vände ryggen till i bara några sekunder och en kort stund senare såg pappan henne flyta livlös i vattnet, säger Elisabeth Strömberg, vd för Gustavsbergsbadet.

Både badgäster och personal skyndade till bassängen och drog upp flickan, som var medvetslös. En sjuksköterska som var där privat påbörjade snabbt hjärt- lungräddning.

Efter några minuter var ambulans och även ambulanshelikopter på plats för att föra flickan till sjukhus, som nu ska må bra.

– Enligt de uppgifter som jag har så har flickan klarat sig utan större fysiska skador, säger Elisabeth Strömberg.

Snabbt kom dock kritik mot att inga badvakter funnits i närheten av bassängen.

Ett vittne som hört av sig till Lokaltidningen Mitt i säger att han endast såg personal i kassan och kafeterian, något han uppfattade som konstigt.

Elisabeth Strömberg medger att ingen personal befunnit sig vid bassängerna under söndagen.

– Det var väldigt få badgäster på plats, så vi hade inga badvakter precis vid bassängerna, men all övrig personal är utbildad i livräddning och var snabbt på plats, säger hon.

ANNONS

För fem år sedan inträffade en liknande händelse på äventyrsbadet, där en sjuårig pojke var nära att drunkna. Men även då undkom barnet med få fysiska skador.

Fakta

61 omkomna fram till juli

61 personer har hittills omkommit i drunkningsolyckor till och med juli i år.

19 av dem har drunknat när de badat. Fem av dem var barn. Övriga olyckor har skett i samband med olyckor på båtar och på is.

Förra året omkom 137 personer genom drunkning. Antalet är det högsta sedan 2002.

Källa: Svenska

Livräddningssällskapet