Fyrdubbel ökning av bostadsinbrott på 10 år

Antalet polisanmälda bostadsinbrott har mer än fyrdubblats i Bromma på tio år.
Antalet polisanmälda bostadsinbrott har mer än fyrdubblats i Bromma på tio år.
En ny inbrottsvåg sköljer över Stockholm.
Bara den senaste veckan har över 20 bostadsinbrott i Bromma anmälts till Polisen – och under en tioårsperiod har inbrotten i stadsdelen ökat fyra gånger om.
– Vi ger inte upp, men tyvärr så räcker vi inte till, säger Stefan Berg på Västerortspolisen.
Fakta

Inbrott i Bromma senaste 10 åren

Antalet anmälda inbrott i lägenhet eller villa.

2006: 106
2007: 128
2008: 218
2009: 248
2010: 270
2011: 338
2012: 304
2013: 282
2014: 266
2015: 446

Källa: BRÅ

Det har rapporteras flitigt om inbrott på flera håll i Stockholm den senaste tiden. Bara i går eftermiddag fick Polisen i länet ta emot 20 anmälningar om inbrott i bostäder, och den senaste veckan har lika många inbrott anmälts bara i Bromma.

Enligt Västerortspolisen har man kunnat se en trendförändring gällande inbrott under hösten.

– Fram till sensommaren såg vi att inbrotten gick ner. Under första halvan av året ökade i stället antalet bildelsstölder, men från september har inbrotten tagit fart igen, säger Stefan Berg vid Västerortspolisen.

Den senaste veckans inbrottsvåg har lagt sig över områden längs gröna linjen, berättar Stefan Berg.

– Vi har sett en ökning i Abrahamsberg, Olofslund, Bällsta, och även längs med Drottningsholmsvägen ut mot Ekerölandet, säger han.

Intensiteten när det gäller bostadsinbrott må vara extra hög för tillfället, men Brommaborna lär vara vana vid inbrottsbilden vid det här laget. Under tioårsperioden från 2006-2015  mer än fyrdubblades antalet anmälda bostadsinbrott , från 106 till 446. Siffran kan komma att sänkas något i år – fram till oktober hade 213 inbrott anmälts – men efter det har alltså en ny våg brutit ut, och vart årets siffra stannar har inte ens Polisen någon uppfattning om. Mönstret är för svårt att tyda, och ofta sker brotten på beställning från utlandet.

– Vår uppfattning är att en stor del av de här brotten görs av ligor och av personer som inte bor i Sverige, vilket gör det väldigt svårt för oss att hitta ett mönster. Att ligga och spana med bilar i vissa områden kan ge framgång, men då ska man ha tur. Vi vet ju inte om förövarna fortfarande är kvar i landet ens, säger Stefan Berg, som önskar att ett samlat grepp togs inom hela poliskåren för att få bukt med problemet.

– Jag skulle gärna se ett nationellt inbrottscenter så att man kan kartlägga hur de här personerna rör sig genom landet. Bedrägericenter startades av den anledningen, så jag tycker att det borde finnas för inbrott också, säger Stefan Berg.

Hur arbetar ni med problemet lokalt i dagsläget?

– Vi försöker röra oss i områden som är särskilt drabbade för stunden och försöker ha en dialog med staden och medborgarna. Vi ger inte upp, men tyvärr så räcker vi inte till. Arbetet mot inbrottstjuvar kan bli bättre alla gånger.

Hur skyddar man sig bäst mot inbrott i sin bostad?

– Man ska se till att ha bra lås på sina balkong- och altandörrar – tjuvar är inte mycket för det där med ytterdörrar. Sen ska man vara medveten om att de flesta brotten sker dagtid mellan 15 och 18, så jag tycker att man ska hålla ett vakande öga åt sig själv och sina grannar om man är hemma då. Och om man ser något som sticker ut i sitt kvarter är direktkonfrontation en bra metod. Det tenderar att skrämma bort förövarna.