ANNONS

Fyrhjulsförarna vill ha en laglig lösning Botkyrkafaximil:

Fyrhjulsförarna vill själva lösa problemet med buskörningar i skogen.

– Vi skulle kunna få köra på kraftverksgator, säger Arne Heimdahl, ordförande i ATV-föreningen.
ANNONS

För ett par veckor sedan berättade Lokaltidningen Mitt i om problemen med buskörning i skogen av såväl fyrhjulingar som motocrosscyklar. De far fram bland annat i Flemingsbergsskogens naturreservat och förstör marken.

På svenska ATV-föreningen, som är en riksorganisation för fyrhjulingar, är man medveten om problemet.

– Det är absolut inte okej. Vi har sökt kontakt med kommunekologen i Huddinge kommun för att försöka hitta lösningar, men inte fått svar, säger Arne Heimdahl, ordförande i ATV-föreningen.

Men efter uppmärksamheten i media ordnades ett möte med Botkyrka kommun där man diskuterade problemet och olika lösningar.

– Vi vill att man ska ta tillvara vår kunskap mer, att vi faktiskt kan göra samhällsnytta, då blir det svårare att busköra sedan. Bland annat kan fyrhjulingsförarna hjälpa polisen att söka efter försvunna personer, säger Arne Heimdahl och fortsätter:

– Vi har gått en tvådagarsutbildning och vi har fått ett skarpt läge där vi blev inringda för att söka efter en försvunnen person i Tyresö. Vi skulle också kunna hjälpa brandförsvaret om det brinner i otillgänglig terräng. Branden i Tyrestaskogen för ett antal år sedan är ett exempel där vi hade kunnat hjälpa till.

ATV-klubben har också konkreta förslag på hur de skulle kunna köra lagligt. Kraftledningsgator är ett sådant exempel.

– De är ju ändå öppna platser där vi borde kunna köra. Snöskoterleder är ett annat exempel. Ytterligare ett alternativ är platser där det ska byggas och marken ändå kommer att rivas upp.

I dag får medlemmarna köra på en motorklubb i Botkyrka en gång i månaden. Annars får de ta sig betydligt längre bort, till Nyköping eller Avesta.

ANNONS

– I Avesta hade man också stora problem, men där skapade man en led. Såvitt jag känner till har de inte fått anmälningar om buskörning efter det, säger Arne Heimdahl.

Botkyrka kommun ska nu diskutera med Huddinge och återkomma till ATV-klubben i vinter.