Nytt fyrverkeriförbud på väg i Salems kommun

Kalderén split. Mitt i:s bilder
Lennart Kalderén har nya tankar kring fyrverkerier och tillstånd.
Fyrverkerierna vid Möllebadet på valborgsmässoafton rörde upp känslor.
Möllebadet ligger inom gränsen för ett naturreservat.
– Jag har gett i uppdrag till förvaltningen att ta fram ett förbud för naturreservaten, säger kommunalrådet Lennart Kalderén.

Fyrverkerierna vid Möllebadet på valborgsmässoafton rörde upp känslor. Fyrverkeriet hade polistillstånd, men många reagerade över ljudet från smällarna och det faktum att fyrverkeriet vid Möllebadet skedde inom gränserna för Garnuddens naturreservat.

– Jag har inte stött på så skarpa smällar sedan jag gjorde lumpen. Jag tålde det, men det kan inte vara roligt för folk med husdjur, säger Lennart Kalderén vars fönster skallrade hemma i Salemstaden.

Förbud i naturreservat

Efter en diskussion i kommunstyrelsen tekniska utskott i veckan ger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) nu tjänstemännen i uppdrag att ta fram ett förbud mot fyrverkerier i naturreservaten i den lokala ordningsstadgan.

– Något sådant står nämligen inte i dag. Vi tycker det här är extra känsligt med tanke på att fyrverkeri skedde i ett naturreservat, säger Lennart Kalderén.

Rådjur. Foto: Lars-Ingvar Olsson. Kan användas med byline.

Rådjur. En dräktig get i Garnuddens naturreservat. Foto: Lars-Ingvar Olsson.

Tillstånd från markägare

Han fortsätter:

– Vi kommer även ta upp till diskussion att polisen ska fråga efter tillstånd från markägaren vid fyrverkerier, säger Lennart Kalderén.

Stänger inte dörren

Han hoppas att förbudet som gäller naturreservaten ska träda i kraft innan nyår.

–  Därmed inte sagt att vi stänger dörren för fyrverkerier. Det står fortfarande öppet att anordna fyrverkerier på annan mark om du har tillstånd, säger han.