Gå en kurs och bli Lidingöguide

I höst ska 15 guider utbildas till experter på Lidingö. Guiderna ska bli ambassadörer för ön och kunna allt ifrån glasskioskernas historia till hur Villa Foresta fick sitt namn.

I september börjar kursen ”Bli en Lidingöguide” på Medborgarskolan. Kursen är öppen för alla att söka och deltagarna ska få lära sig berätta om öns historia, näringsliv, kultur och hur man blir en bra guide.

– Det viktigaste är att man tycker om människor och att man är utåtriktad, berättar Gunilla Dessen, som ansvarar för utbildningen.

Många känner henne som programledare för radioprogrammet ”Hembygden i etern” på Radio Lidingö. Gunilla Dessen har också varit yrkesverksam som lärarutbildare på Stockholms högskola och har ofta blivit anlitad att genomföra guidningar på Lidingö tack vare sitt engagemang i hembygdsföreningen.

– Det finns ju så mycket att berätta. Allt vi ser har en historia, säger hon.

Själv har Gunilla Dessen bott på Lidingö i 55 år. Hon är barnbarn till Hjalmar Arwin, mannen som grundade Lidingö villastad i början av förra seklet.

– På den byggnad som i dag är Medborgarskolans lokaler hängde han den första skylten för Lidingö villastad AB – företaget som startade omvandlingen från jordbruksbygd till ett modernare samhälle, berättar Gunilla Dessen.

Medborgarskolan har en vision om hur guiderna i framtiden kommer att kunna anlitas av Lidingö stad, hotell, konferensanläggningar och dylikt.

– Det viktigaste är att man odlar sitt eget intresse så att man kan vara så entusiastisk som möjligt, säger verksamhetschefen Gun Bråkenhielm på Medborgarskolan.

Näringslivschefen Cristina Erikson är positiv till initiativet.

– Det här är precis vad vi behöver, säger hon. Vi sänder en signal till alla turister: här finns det massor att se.

Fakta

Trestegsraket

Kursen ”Bli en Lidingöguide” ges på Medborgarskolan med start den 18 september.

Den är upplagd som en trestegsraket om tre gånger sex kurstillfällen under höst, vinter och vår. Däremellan bedrivs självstudier.