ANNONS

Gå tryggt hem med sällskap

En Facebookgrupp erbjuder sällskap hem på sena kvällar.
En Facebookgrupp erbjuder sällskap hem på sena kvällar.
Istället för att hålla krampaktigt i nycklarna i fickan när du känner dig otrygg på vägen hem finns sällskap att få.

Frivilliga i gruppen Trygg Hemgång följer dig hem i höstmörkret
ANNONS

I takt med att mörkret lägger sig tidigt över staden poppar initiativ upp för att göra hemgången tryggare. Facebookgruppen Trygg hemgång från krogen finns på olika platser i Sverige och bland annat en för Storstockholm. Tanken är att den som känner sig otrygg ska kunna be om sällskap hem av en trygghetsvärd från exempelvis ett sent jobbpass eller på väg hem från en fest.

Nu har 23-åriga Rob Åkerlind startat en grupp specifikt för Västerort.

– Varför inte göra en lite mindre grupp där de som går känner till området, säger han.

Gruppen startades för bara en dryg vecka sedan och hittills har drygt 260 personer anslutit sig. För att anmäla sitt intresse att följa folk hem måste man skicka in sina personuppgifter och vara över 18 år. Alla som promenerar ska göra det i nyktert tillstånd.

Vanligtvis leder Rob Åkerlind kurser i bland annat bugg och streetdance i Sundbyberg och har ett hunddagis.

– Jag känner mig inte otrygg, jag pratar mig ifrån problem. Men jag läser och hör en massa så det är lika bra att få igång en sådan här sak i stället för att känna sig otrygg.

Sedan i våras bor han i Spånga och dessförinnan i Värmdö där han engagerade sig i Värmdöpolarna, ungdomar mellan 18 och 20 år som jobbar drog- och brottsförebyggande i miljöer där unga rör sig på helgerna. Då lärde han sig hjärt- och lungräddning, en av kunskaperna han tar med sig till den nystartade gruppen.

– Det är också mycket psykologi att prata med ungdomar och vuxna, säger han.

Just nu letar han sponsring till Trygg hemgång i form av reflexvästar så att de kan synas. Och han efterfrågar fler nattvandrare.

ANNONS

– Jag har bott i Spånga sedan april och inte sett en enda nattvandrare, det är lite konstigt för de ska ju synas. Det behövs fler vuxna nattvandrare med erfarenhet av unga, säger han.

Fakta

Fler stöd i mörkret

Stödtelefonen Nattknappen fungerar som ett sällskap i luren. Linjen är öppen klockan 23.00-03.30 under fredags- och lördagskvällar. Ring 020-44 66 66 om du känner dig otrygg så får du prata med polisens volontärer.

Förvaltarens hyresgäster har tillgång till tjänsten Tryggve som eskorterar dig hem dygnet runt av väktare om du känner oro. De finns även på telefon om du vill prata med någon på vägen hem. Ring 08-706 91 17 och säg att det gäller Tryggve.

Fältarbetarna i Sundbyberg arbetar förebyggande mot social ohälsa bland unga och fungerar som kuratorer fast ute. De nattvandrar vanligtvis sex planerade torsdagskvällar och varannan fredag i månaden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.