Gå på upptäcktsfärd i Hammarbyhöjden

Johan Theodorsson gör stadsvandringar i Hammarbyhöjden, där han också bor.
Johan Theodorsson gör stadsvandringar i Hammarbyhöjden, där han också bor.
Intresserad av Hammarbyhöjdens historia? Boka in söndag klockan 13 i kalendern. Då gör Johan Theodorsson, som bor i området, en stadsvandring här. Och det blir tre till under vintern och våren.

Finn Malmgrens väg är bekant för de flesta Hammarbyhöjdenbor. Men alla vet nog inte vem Finn Malmgren var – en meteorolog och polarforskare som deltog i resor till Nordpolen.

– Det var vid en sådan resa han dog, 1928. Det italienska luftskeppet sjönk på grund av nedisning, berättar Johan Theodorsson.

På söndag klockan 13 gör Johan Theodorsson en stadsvandring i Hammarbyhöjden, och berättar om upptäcktsresande och andra framgångsrika personer som fått gator uppkallade efter sig där. Chans alltså, att få lära mer om personer som naturforskaren Daniel Solander och Alfred Gabriel Nathorst, botaniker och polarforskare.

På Hammarbybacken, 93,5 meter över havet.    Foto:  Torvald Olsson-Sundelin/Stockholms stadsmuseum

Men vandringen, som arrangerars av Stockholms stadsmuseum, handlar förstås om Hammarbyhöjden också.

– Under vandringen berättar jag om hur Hammarbyhöjden växte fram, och tar bland annat upp  smalhusen och barnrikehusen. Det blir också en tur till Galgbacken, där kungamördaren Anckarström avrättades, säger Johan Theodorsson.

Johan Theodorsson är skådespelare och muntlig berättare. Han gör mestadels stadsvandringar och och föreställningar tillsammans med musiker. Dessutom utbildar han andra i muntligt berättande.

Fakta

Fyra stadsvandringar i vinter och vår

Det blir fyra stadsvandringar i Hammarbyhöjden i vår. Biljetter bokas via Stockholms stadsmuseums webbsida. På biljetten står mötesplatsen. Antalet platser är begränsade. Högst 30 personer får gå med. Det går bra att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Här är datum och tider:

Söndag den 28 januari kl 13-14.40

Torsdag den 15 februari kl 11.30–13.10

Torsdag den 19 april kl 18.00–19.40

Söndag 29 den april kl 13.00–14.40

 

Källa: Stockholms stadsmuseum