ANNONS

Gabor arrangerar en tyst protest i rött

Gabor Sebastiani
Uppväxten i en kommunistdiktatur har gjort demokratin viktig för Gabos Sebastiani.
Gabor Sebastiani är IT-konsulten som ilsknade till över Lidingöpolitikernas planer på att chockhöja sina egna arvoden. Nu vill han visa dem Lidingöbornas missnöje med en tyst protest.
– Skulle man fylla hela läktaren med rödklädda människor skulle det sända enormt starkt budskap, säger han.
ANNONS

Förslaget om chockhöjda politikerarvoden fick Gabor Sebastiani att se rött. Först samlade gjorde han en namninsamling som igår kväll lämnades över kommunstyrelseordföranden Daniel Källenfors (M), som Lidingösidan rapporterat om.

Nu planerar han en tyst manifestation på kommunfullmäktige 17 december.

Som barn har jag minne av militärparader

Gabor Sebastiani

Hur ska det gå till?

– Först var jag inne på en demonstration utanför Hersby gymnasium där mötet hålls. Men då kommer nog politikerna gå in bakvägen. Men sen tänkte jag att kommunfullmäktige är öppet för alla. Man får inte säga något, då måste man kunna visa sin ståndpunkt mer subtilt. Skulle man fylla hela läktaren med rödklädda människor skulle det sända ett enormt starkt budskap till ledamöterna. Det är det jag hoppas på.

Varför blev du så arg på arvodesförslaget?

– Medianlönen på Lidingö ligger på 29000 kronor i månaden. Det är alltså lika många som tjänar mindre som tjänar mer än det. Politikerlönerna på Lidingö beräknas på en stadsråd lön. Nu blir det inte 80 procent av en sådan. Men ser man några år bakåt har procentsatsen ändå hela tiden ökat. För några år sedan var det 60, sedan 65 och nu 70 procent. Dessutom är det ett konstigt nyckeltal eftersom inget annat i samhället är beräknat efter statsrådslöner.

Vad tycker du om att politikerna ändå drar tillbaka förslaget?

– Jag är jätteorolig att detta bara paus. I ett obevakat ögonblick kan vad som helst klubbas igenom.

ANNONS

I ett obevakat ögonblick kan vad som helst klubbas igenom.

Gabor Sebastiani

Vem är du?

– Jag jobbar på Arbetsförmedlingen med IT-utveckling. Jag bor på Lidingö med fru och två barn, jag är engagerad i min sons innebandylag, jag är ordförande i vårt radhusområdes samfällighetsförening. Jag är medlem i Centerparitet men har inget förtroendeuppdrag, det jag gör nu har inget med det partiet att göra.

Vad är det som gör att just du  är så engagerad?

– Jag har funderat på det. Kanske beror det på ett barndomstrauma. Jag växte upp i kommunistdiktaturens Budapest. Som barn har jag minne av militärparader och att de varje år besökte oss på skola och förskola. 1982 kom jag till Sverige. Demokratifrågan är så otroligt viktig för mig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.