När du går mellan funkishusen vid Stagneliusvägen i Fredhäll är nog alpinsport inte det första du tänker på. Fredhällsbon Gabriel Petersén, 27, håller dock inte med om det.

– Här har jag en liten skidbacke. Kungsholmens enda, säger han.

Förra vintern började han och några vänner skapa en liten snowboard- och ”skidfunpark” i Fredhäll. I en av de gröna slänterna mellan Stagneliusvägen och Rålambsvägen lade de ut ett större plaströr. Med skyfflar och spadar byggde de sedan hopp och vallar i snö.

Enda problemet

I backens början skapade de en platå där det gick att få upp hyfsat med fart.

– Man kunde göra trick, volter och allt möjligt. Det är så stort här att man faktiskt kan göra vad som helst om man bara har lite snö.

Mot träden bygger Gabriel så kallade wallrides.

Mot träden bygger Gabriel så kallade wallrides.

Privat bild

Enligt Gabriel stöttede egentligen bara på ett enda problem förra året. Tyvärr ett ganska väsentligt sådant: Brist på snö.

I ett medborgarförslag har han nu därför frågat Stockholms stad om de kan bidra med snö från plogning under vintersäsongen. Får han ja från staden har han planer på att utveckla backen ännu mer.

– Även om det var bra förra året är jag övertygad om att det kan bli ännu bättre med kommunens hjälp. Snön måste lämnas någonstans, så varför inte här? Det kostar inget extra och vi behöver inte ren snö.

Gabriel Petersén, Fredhällsbo sedan barnsben, satsar på alpint i stadsdelen.

Gabriel Petersén, Fredhällsbo sedan barnsben, satsar på alpint i stadsdelen.

Olle Anrell

Hur tänker ni angående föroreningar i snön?

– Man äter den ju inte. Glidet kanske blir sämre, men det påverkar inte kvalitén på åkningen som det gör för en längdskidåkare.

Bott länge i Fredhäll

Gabriel har bott i Fredhäll hela livet, förutom några år i Sollentuna. Där jobbade han i Väsjöbacken, och har därmed erfarenhet av att bygga snowboardparker.

– Jag vet hur man gör det säkert, kul och kreativt.

Röret som man glider på har kompisarna hittat vid en soptipp.

Röret som man glider på har kompisarna hittat vid en soptipp.

Olle Anrell

Liknande projekt ska finnas i Oslo, och han tycker inte att Stockholm ska vara sämre.

Hur tänker ni kring säkerheten för folk som går förbi?

– Vi kommer aldrig att åka på någon eftersom det är bra översikt i triangeln här. Och efter röret blir det som en bukt uppåt så man åker inte ner på Rålambsvägen.

Stadens korta svar

Kungsholmens stadsdelsförvaltning har inte handlagt förslaget ännu, men avdelningschefen Karin Ekrin skriver i ett mejl:

”Generellt tycker vi att det är positivt att parkerna används för olika typer av aktiviteter. Nu får vi ser över hur detta skulle gå till, då stadsdelarna ansvarar för parkvägarna och trafikkontoret för gator samt gång - och cykelvägar”.