Gabriels mat kan ge blågult guld

19-årige kocken Gabriel Strandberg från Värmdö är uttagen i yrkeslandslaget.

I sommar representerar han blågult i världsmästerksapen i Tyskland.

– Det var verkligen ett glädjebesked. Jag har drömt om att få representera Sverige i en stor internationell tävling.

I våras tog han studenten från Stockholms hotell– och restaurangskola. Nu är han uttagen i yrkeslandslaget och representerar Sverige i Yrkes-VM i Leipzig i juli nästa år. Laget består av 24 ungdomar upp till 23 år som tävlar i 22 olika yrken.

För Gabriel Strandberg är uppladdningen redan i full gång. Han har fått Peter Jelksäter, en av Sveriges främsta kockar, som coach och får hjälp med träning, planering och utrustning.

Hur lägger du upp träningen?

– Man skissar upp en rätt, hur man tänker att det ska se ut på tallriken, och skriver recept på allting. När det kommer till själva matlagningen gäller det att tillaga allt man har planerat.

Gabriel kommer att tävla under fyra dagar med två tävlingsmoment om dagen.

– Vi får en modul som består av till exempel lax, pilgrimsmussla, en sås, garnityr och vit och grön sparris. Utifrån det ska man planera och tillaga en rätt. Vi får tolv stycken träningsmoduler att förbereda oss med, men det kan lika gärna dyka upp något annat, säger han.

Fakta

Tävlar 2013

Namn: Gabriel Strandberg

Ålder: 19

Bor: Värmdö

Gör: Kock på restaurang Baggen på Artipelag

Aktuell: Uttagen i yrkeslandslaget och tävlar i Leipzig 2013

Kökstips: ”Köp inte halvfabrikat, våga laga maten från grunden”