ANNONS

Rock, gaddningar och döda kungar i ny barnbok

Robbe Eriksson och Marcus Körling, så som de ser ut i boken.
Robbe Eriksson och Marcus Körling, så som de ser ut i boken.
Robbe Eriksson – i verkligheten.
Robbe Eriksson – i verkligheten.
Omslaget till boken "Trevor och Farfar – Kungen som gick in i dimman".
Omslaget till boken "Trevor och Farfar – Kungen som gick in i dimman".
Täby har fått en ny barnboksförfattare. Det är elektrikern och farfar Robbe Eriksson som tillsammans med illustratören Marcus Körling skildrar sin annorlunda familj i barnboksformat. Här får man bekanta sig med Sveriges historia, diabetes och bluesmusik.
ANNONS

En ung tatuerad farfar, med  en fäbless för whiskey, bluesmusik och gamla svenska monarker. Det stämmer in på Täbybon Robbe Eriksson, men också på huvudpersonen i den nya barnboken ”Trevor och Farfar – Kungen som gick in i dimman”.

– Alla personer i boken finns på riktigt. Vi är en lite udda familj och det är inte som i gamla barnböcker där kärnfamiljerna bara sitter och käkar köttbullar tillsammans.

Idén till boken fick han när hans barnbarn Trevor föddes. I hans liv finns förutom farfar Robbe bland andra föräldrarna Kim och Pim, Farmor 1 och Farmor 2 samt några halvfarbröder och fastrar, och så rottweilern Diezel.

– Det är så här livet ser ut för många barn. Jag vill visa att det inte bara är jobbigt och fyllt med ångest utan att det finns stora fördelar med olika slags familjer, säger Robbe Eriksson.

”Man kan inte sitta hemma och tro att man ska dö” – Robbe Eriksson om diabetes.

Farfar Robert med sina tatueringar pratar om boken inför barnen. Foto: Privat

Ger Peter Jihde en känga

Både Robbe och hans tatuerare Marcus Körling, som illustrerat boken, har diabetes och därför skänker de tio kronor av varje sålt exemplar till forskning kring barndiabetes. Sjukdomen tar också plats i boken – bland annat genom att farfar blir irriterad framför TV:n när kändisar babblar på hur svårt det är att leva med sjukdomen.

– När Peter Jihde sitter och säger att diabetes är en ständig kamp för att överleva kan jag bli ganska irriterad. Vad ska då barn som får diagnosen tro? För även om det är en allvarlig sjukdom så kan man inte sitta hemma och tro att man ska dö, säger han.

ANNONS

Kungen som blev skjuten i dimman

Robbes historieintresse kommer också till liv i boken, och han försöker slå hål på myten om att ämnet skulle vara mossigt. Barnbarnet Trevor får bland andra bekanta sig med Gustav Adolf, kungen som gick in i dimman och blev skjuten. Även en Cedergrenska tornet i Danderyd flimrar förbi utanför Roslagsbanans tågfönster.

– Jag har fått väldigt bra respons och jag har fullt upp med att åka till olika skolor och prata med barn. Eftersom farfar i boken gillar blues brukar jag ta med mig elgitarren och riva av ”varmkorv-boogie”.

Robbe Eriksson spelar ”varm korv–boogie” framför ett gäng barn. Foto: Privat

En äkta Täbybo

Han jobbar själv som elektriker men driver också det egna lokala bokförlaget Skabetti Books som bland annat gett ut böcker tillsammans med tv-kocken Edward Blom. Hans familj är Täbybor sedan generationer tillbaka och han vill gärna hålla sitt barnboksprojekt så lokalt som möjligt.

– Än så länge är det mest en hobby, men jag hoppas att fler människor får upp ögonen för boken så att jag kan fortsätta och skriva fler. Nästa bok kommer att handla om den lite självgode vikingen Jarlabanke.

ANNONS