ANNONS

Gågata planeras genom hela stan

Götgatan är bara delvis gågata i dag, något som kan utökas rejält.
Götgatan är bara delvis gågata i dag, något som kan utökas rejält.
Stockholm kan få Nordens längsta gågata hela vägen mellan Medborgarplatsen och Norrtull. Frågan utreds just nu av trafikkontoret.
ANNONS

Gå hela vägen från Medborgarplatsen till Norrtull – utan att passera en enda bil. Det utreder trafikkontoret på uppdrag av Miljöpartiet.

– Vi vill knyta ihop staden till ett helt stråk och känna kopplingen från tull till tull, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som i slutändan gärna skulle se att gågatan gick hela vägen till Skanstull.

Sträckan skulle, enligt Helldén, bli Nordens längsta gågata och löpa från Götgatan via Gamla stan och Drottninggatan till Norrtullsgatan.

Flera av vägarna är redan bilfria men den superlånga gågatan skulle bland annat kräva att Slussen byggs klart med en ny gångbro och att Norrtullsgatan blir bilfri.

– Om vi bortser från Slussen är förhoppningen att det kan bli klart 2017. Men det beror också på hur utredningen går, säger Daniel Helldén.

På gågator får man inte cykla snabbare än man promenerar. Hur ska cyklister komma fram effektivt på gågatan?

– Jag tror att det gäller att hitta bra cykelvägar och bra gångvägar och se till att folk kan samarbeta där de sammanfaller. Götgatsbacken är till exempel inte optimal och vi har tittat på att flytta cykelbanan till Repslagaregatan. På vissa bredare vägar kan man också måla upp cykelfält.

För att ta reda på vad stockholmarna tycker om idén genomfördes en promenad i lördags, där deltagarna gav synpunkter till stadens representanter.

ANNONS