Mödrar hyllas på Galleri Majkens i Kransen

Magdalena Blom framför sin mamma Gudrun Carlssons självporträtt "Happiness is a warm gun".
Magdalena Blom framför sin mamma Gudrun Carlssons självporträtt "Happiness is a warm gun".
Moderskapet hyllas på Galleri Majkens i Midsommarkransen.
Elva konstnärer deltar i utställningen, som invigdes av FI-ledaren Gudrun Schyman.

En fågel som matar en liten unge i boet. En livmoder kopplad till teknisk apparatur. Eller en servis med tekoppar, som visar testunderna med mormodern.

På Galleri Majkens pågår nu utställningen ”Mothers – The personal is political” där man kan man se verk av elva olika konstnärer som gjort egna tolkningar på temat moderskap.

– Alla konstnärer har inte själva barn, en del har inspirerats av relationen med sin mamma eller mormor, säger konstnären Magdalena Blom, som drivit galleriet sedan i juni.

Utställare fr v: Evelin Tamm, Paulina Simon, Aprill Wise Spendrup, Mojgan Hassani, Rachel J Miller, Soffia Sigurdardottir, Maria Edlund.

Idén till utställningen är djupt personlig, berättar hon.

– Jag blev gravid 2015 och blev väldigt inspirerad av att använda mig av det i konsten. Det har handlat både om förväntningar, men också om hur kroppen förändras och hur instängd man kan känna sig i den, säger hon.

Hon berättar att hon mådde bra under graviditeten, men att förlossningen blev svår och pågick i 48 timmar. Barnet fick förlösas med sugklocka, vilket hon förutsett i en kolteckning redan innan. Men allt gick bra för barnet, och hon kände sig väl omhändertagen av personalen.

 Jag blev gravid 2015 och blev väldigt inspirerad av att använda mig av det i konsten

Magdalena Blom

Det är dock inte alla som har det så. Utställningen sker i samarbete med organisationen Födelsevrålet, som startade som ett uppror mot problemen inom förlossningsvården i Stockholm och som i dag arbetar för tryggare förlossningar över hela landet.

Galleriets besökare kan därför också ta del av 24 citat ur förlossningsberättelser, där kvinnor bland annat vittnar om skador och felbehandlingar.

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, invigde ”Mothers”. Hon blev känd för filmen av sin egen förlossning i slutet av 1970-talet, och ansåg i sitt tal att mycket inom förlossningsvården försämrats de senaste decennierna.

– Hon tyckte att alla landstingspolitiker borde komma och se den här utställningen, säger Magdalena Blom.

Magdalena Bloms mamma, konstnären Gudrun Carlsson har också med ett konstverk. På 80-talet målade hon av sin gravida kropp med hjälp av en liten fickspegel.

– Det är min storasyster Maja som ligger i magen. Min mamma har sju barn. Jag och min tvillingbror föddes hemma i badkaret, berättar Magdalena.

Utställningen pågår till och med den 10 december.