Min lokala hjälte

Gallerian får nya lokaler för butiker

Gallerian vid Rinkeby torg står inför sin största upprustning någonsin. ”Det kommer att bli som ett helt nytt centrum”, säger fastighetsförvaltaren Igor Borg.
Gallerian vid Rinkeby torg står inför sin största upprustning någonsin. ”Det kommer att bli som ett helt nytt centrum”, säger fastighetsförvaltaren Igor Borg.
De bruna kakelplattorna ska ersättas av ljusa färger. Övre plan ska få nya butikslokaler när Lidl flyttar in på nedre planet.

En helt ny ingång direkt från tunnelbanan ska byggas.

Gallerian vid Rinkeby torg står inför sin största upprustning hittills.

– Det är en total ansiktslyftning. Det kommer att bli som ett helt nytt centrum, vitt och snyggt med nya glaspartier, säger Igor Borg, fastighetsförvaltare hos Fastpartner som sedan i början av förra året äger gallerian.

Arbetet har precis kommit igång när han visar runt i lokalerna. Först på tur står att fräscha upp kaféet på gatuplan. Sedan ska gallerian bland annat få ett helt nytt innertak, nya väggar, ny belysning och nytt klinkergolv.

Ombyggnaden kommer att pågå till en bit in på hösten innan allt beräknas vara klart.

För att inte störa den dagliga verksamheten i gallerian kommer arbetet framför allt att ske på nätterna.

Renoveringen är den största hittills sedan gallerian byggdes för närmare 20 år sedan i det som från början var EPA:s lokaler vid Rinkeby torg.

Tanken är att upplåta hela bottenvåningen åt en ny Lidl-butik, och samla de övriga mindre affärerna på övre plan, som får en helt ny entré direkt från tunnelbaneuppgången.

Den nya passagen kommer att slås upp mitt i den vägg som informationstavlorna idag hänger på. På så vis kommer man att inte längre att behöva gå utomhus för att komma in i gallerian från tunnelbanan.

– Tillgängligheten till galleri- an kommer att bli mycket bättre med den nya tunnelbanein- gången, säger Igor Borg.

Azra Musinovic har bott i Rinkeby sedan år 2000 men har hittills inte handlat i gallerian särskilt mycket.

– Nej, jag tycker inte att det finns så mycket bra affärer där. Men det är roligt att det händer något. Att Lidl öppnar tror jag är jättebra, då blir konkurrensen bättre. Sen skulle jag vilja ha hit Lindex eller HM också, säger hon.

även fastighetsförvaltaren Igor Borg hoppas att den nya fräschare gallerian i framtiden ska kunna locka till sig ett ännu bredare utbud av butiker.

– Mycket finns här i dag, men vi saknar till exempel en blomster-affär och en bra lunchrestaurang. Och en bank. Men det är ett väldigt spännande centrum, det finns en stor potential i Rinkeby. Jag tror på det här centrumet jätte­mycket, säger han.

Det är roligt att det händer något. Sen skulle jag vilja ha hit Lindex eller HM också.Azra musinovic

Fakta

Centrum med 30 butiker

Rinkeby centrum ägs av fastighetsbolaget Fastpartner, som också äger flera andra centrum i Stockholmsområdet, bland annat i Tensta och Bredäng.

I dag finns runt 30 butiker i centrumet, varav ungefär hälften ligger i gallerian.

Här finns bland annat apotek och optiker samt butiker inom IT, mobiltelefoni och mode.

Källa: rinkebycentrum.se