ANNONS

Robin tar över Gamla Enskede bageri

Robin Delselius öppnade ett konditori på Renstiernas gata på Södermalm förra året.
Robin Delselius öppnade ett konditori på Renstiernas gata på Södermalm förra året.
Robin Delselius tillhör tredje generationen i en anrik bagarfamilj. Nu tar han över Gamla Enskede bageri.
– Jag har drömt om den här lokalen i flera år, säger han.
ANNONS

Mitt i söderort kunde i helgen berätta att Gamla Enskede bageri får nya ägare nästa år. Den nya ägaren heter Robin Delselius och är tredje generationen i den anrika bagarfamiljen Delselius som har flera bagerier på Värmdö.

För drygt ett år sedan öppnade han ett eget bageri på Södermalm.

Jag blev helt såld när jag såg lokalen första gången, jag fastnade för de spännande fönstren och hela fastigheten. Hela området är fantastiskt!

Robin Delselius.

– Jag har tittat på den här lokalen i tre års tid. Jag blev helt såld när jag såg den första gången, jag fastnade för de spännande fönstren och hela fastigheten. Hela området är fantastiskt! Jag tog kontakt med Leif och Lotta som drivit bageriet, vi har haft en dialog i tre års tid, men de ville inte sälja, berättar Robin Delselius och fortsätter:

– När jag öppnade på Söder letade jag egentligen lokal i Gamla Enskede, men efter att jag fastnat för den här kunde jag inte nöja mig med någon annan. Så plötsligt hörde de av sig, de ville trappa ner och fokusera på sitt andra bageri. Jag fick möjlighet att köpa innan lokalen var ute på marknaden.

Gamla Enskede bageri stänger i slutet av oktober och Robin Delselius siktar på att öppna igen i slutet av januari.

– Jag hoppas det. Jag kommer att göra en jätteomfattande renovering och renoveringar tenderar ju att dra ut på tiden. Jag måste byta ut ventilationen. Jag sitter med inredaren just nu, det är inte helt klart hur det kommer att se ut, men jag vill att det ska vara lite som på mitt ställe på söder. Det ska vara varmt och ombonat, ett tidlöst kvartersbageri, inte en opersonlig kaffekedja.

ANNONS

Ska göra egen glass i Gamla Enskede

Själva kafédelen och butiken kommer att bli betydligt större. Eventuellt kommer det mesta att bakas i bageriet på Södermalm, men det kommer att vara glasstillverkning i Gamla Enskede.

– Vi kommer att satsa på frukostpaket och lättare luncher. Vi är duktiga på smothies, juiser och yogurtar, säger Robin Delselius.

Vilka är era specialiteter när det gäller bageriet?

– Våra ekologiska bröd är väldigt populära och vi har väldigt fina bullar med till exempel egenkokt björnbärskompott och Karlsbaderkringlor. Vi försöker förändra mycket och testar nytt, det ska inte vara samma sorter varje gång. Vi ändrar efter säsong och årstid.

Jag såg i en kommentar på sociala medier att någon hoppades satt ni skulle servera era leverpastejmackor på bageriet. Blir det så?

– Haha ja, den kommer att finnas, det kan jag lova.

Finns det inte en risk att ni blir en kedja nu när ni öppnar så många bagerier?

– Folk tror att det är samma företag, men vi är alla fristående från varandra. Vi är ju en riktig bagarsläkt och det är bara bagarsnack när vi ses. Vi brukar skämta om att vi har mjöl i blodet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.