Hon har satt Gamla Enskede på deckarkartan

Annette Haaland har arbetat som pastor i Triangelkyrkan i gamla Enskede i 15 år. Ett mord i den nya boken sker i parken intill.
Annette Haaland har arbetat som pastor i Triangelkyrkan i gamla Enskede i 15 år. Ett mord i den nya boken sker i parken intill.
Bokomslag
Den andra boken om pastor Viveka kom ut för några veckor sedan.
En medelålderskrisande pastor som löser deckargåtor bland kyrktanter och Dalenungdomar i hjärtat av Gamla Enskede.
Annette Haalands mysdeckare om pastor Viveka har satt Enskede på deckarkartan.
– Det är lite magiskt här, säger hon.

Det är dags att fira hundraårsjubileum i Gamla Enskede. Något som ska ske på den årliga julmarknaden. Tanterna i kyrkan tycker att paret i gröna villan försöker ta över jubiléet genom att sponsra allt.

Pastor Viveka försöker hantera konflikterna samtidigt som hon går på kurs för att lära sig att uttrycka sina känslor. Då inträffar ett mystiskt mord i Triangelparken

Det är upptakten till Annette Haalands andra roman ”Pastor Viveka och hundraårsjubiléet” som kom ut för några veckor sedan.

– Den här boken är mer spännande än den första, säger Annette Haaland.

Hon är trogen Enskedebo sedan 20 år (”jag blir provocerad av folk som flyttar”) är lärare på Bromma folkhögskola och har tidigare arbetat som pastor i Triangelkyrkan i 6 år. Hon har med andra ord en hel del likheter med sin romanhjältinna.

– Jag skulle säga att hon är ungefär 60 procent jag, säger Annette Haaland och fortsätter:

– Viveka är en 47-årig kvinna och fyrabarnsmamma som har tröttnat på att vara snäll. Hon är på gränsen till utbränd. Under prästkappan har hon t-shirtar med tryck som ”Och DU tror att det är synd om DIG” och ”När jag blir gammal ska jag bli fet, vulgär och elak”.

I böckerna blir hon något av en privatdetektiv som nystar upp mordgåtorna.

– En pastor är en perfekt huvudkaraktär i en deckare. Det är en person som får veta allt och har tystnadsplikt. Jag har väldigt stor nytta av mina år som pastor när jag skriver. Men karaktärerna är givetvis påhittade.

STSB Deckare 4916, Annette Haaland skriver deckare som utspelar sig i Gamla Enskede. Fotograf Oliver Lindkvist

Annette Haaland har bott i Gamla Enskede i 20 år. Hon arbetar som lärare på Bromma folkhögskola. Foto: Oliver Lindkvist

Annette Haaland började skriva för tio år sedan, men att det skulle bli deckare var inte självklart.

– Det jag skrev tidigare ville ingen ge ut, det var inte tillräckligt spännande. Jag läste själv mycket deckare då och tänkte att jag skulle pröva det.

Att placera historien till Gamla Enskede där hon själv bor kändes naturligt.

– Jag tycker att det är lite magiskt här med husen, alla slingrande gator och små parker. Det är som en småstad och dessutom har området en historia, säger hon.

Men det är inte bara idylliskt. Det är stökigt bland ungdomarna i Dalen och församlingen startar ett ungdomskafé. Och Viveka irriterar sig över alla som lever perfekta liv i sina fint inredda hem medan hon går omkring och letar efter sin upproriska tonårsdotter.

Viveka kryssar mellan välbekanta platser i området. Hon simmar bort sin ångest och stress på Sandsborgsbadet, är stamkund på BEA, promenerar på Skogskyrkogården och frösöker lösa mordet som skett i Triangelparken.

Annette Haaland skriver just nu på den tredje boken.

– Det är lite som när man var liten och lekte med något och blev helt uppslukad av det och glömde tid och rum. Så är det för mig när jag skriver, säger hon.

Fakta

Gillar parkerna och kyrkkaffet

Namn: Annette Haaland
Ålder: 51 år
Familj: Man och tre barn
Bor: Gamla Enskede
Aktuell: Med andra boken om pastor Viveka ”Pastor Viveka och hundraårsjubiléet”.
Bästa med Enskede: Alla små parker som finns här. Och Triangelkyrkans kyrkkaffe. Där träffas alla sorters människor i olika åldrar.