ANNONS

Gamla frissan blir bostäder

Grimstagatan 149. Här byggs tomma lokaler om till lägenheter.
Grimstagatan 149. Här byggs tomma lokaler om till lägenheter.
Kan du tänka dig att flytta in i en före detta frisersalong? Eller föredrar du den gamla fotvårdslokalen? I Grimsta byggs tomma lokaler om till lägenheter - ett litet, men välkommet tillskott till stadens bostadsförsörjning.
– Vi måste försöka ta till vara på ytorna vi har, säger Erica Ek, projektledare vid Svenska bostäder.
ANNONS

I bostadsbristens Stockholm söker de kommunala bostadsbolagen med ljus och lykta efter platser där de kan bygga nya bostäder. Men det blir allt svårare att hitta områden som lämpar sig, oavsett om det handlar om förtätning eller helt nya bostadsområden. Därför är det en uttalad strategi att, där det går, även omvandla befintliga tomma lokaler till bostäder.

Tidigare har Mitt i västerort berättat om den gamla butiken på Lyckselegatan i Vällingby som byggts om och blivit till ungdomsbostäder. Nu pågår två liknande projekt i Grimsta.

Tobaksbutiken totalförstördes i branden natten till den 7 januari 2016. Foto: Anna Z Ek

På bottenvåningen på Grimstagatan 149 har tidigare tre olika verksamheter huserat parallellt: en tobaksbutik, en frisersalong och en lokal för fotvård. Men för snart tre år sedan brann det i huset, som fick stora skador. Utredningen visade att det var en anlagd brand i tobaksbutiken som i sin tur orsakade en explosion.

– När de verksamheter som fanns här flyttade ut har det varit svårt att hitta nya hyresgäster. Därför togs beslut om att göra lägenheter av det istället, säger Erica Ek.

Erica Ek, projektledare på Svenska bostäder, framför den gamla frisersalongen som nu förvandlas till lägenheter. Gallren för fönstren kommer att tas bort före inflyttning. Foto: Anders Göransson

 

ANNONS

Fyra lägenheter blir det, två tvåor och två ettor. De mindre bostäderna blir ungdomslägenheter och tvåorna hyrs ut som vanliga lägenheter.

Lägenheterna får lite speciell karaktär med en annorlunda planlösning och väldigt stora fönster – ett arv från tiden som affärslokaler.

– Det beror på att de här husen är gulmärkta enligt Stadsmuseets klassificering, vilket innebär att man inte får göra så stora förändringar av fasaden, säger Erica Ek.

Det är ofta en komplicerad procedur att göra om lokaler till lägenheter. De ombyggda bostäderna räknas som nyproduktion och måste följa gängse regler för exempelvis brandskydd och tillgänglighet.

För projektet på Grimstagatan innebär det bland annat att man var tvungna att bli av med halvtrappan som gick ned i den gamla lokalen. Istället har man gjutit på nästan en halvmeter betong för att höja golvet i lägenheterna till marknivå.

Ombyggnadsarbetet är i full gång. Foto: Anders Göransson

I mars ska lägenheterna var klara att hyras ut via bostadsförmedlingen.

Ytterligare ett ombyggnadsprojekt pågår på Silversmedsplan i Grimsta, där en tom lokal ska bli till två lägenheter. De beräknas vara klara för inflyttning i maj.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.