ANNONS

Gamla kan få gratis halkskydd – nästa vinter

Personer över 80 år kan få gratis halkskydd. Men först nästa år och bara om politikerna säger ja i nästa vecka.
Personer över 80 år kan få gratis halkskydd. Men först nästa år och bara om politikerna säger ja i nästa vecka.
Först blev det nej - men nu ser inställningen till gratis broddar bland politikerna i Tyresö ut att ha svängt. I alla fall när det handlar om kommunens äldsta invånare.
ANNONS

Göteborg har det. Huddinge har det. Haninge har det och Stockholm har det till viss del. I Tyresö har frågan om gratis halkskydd till pensionärer manglats fram och tillbaka under året. På tisdag i nästa vecka fattar politikerna beslut.

Inom Alliansen har Centerpartiet varit pådrivande, men även partier inom oppositionen har gillat idén.

– Jag är väldigt glad att vi landat i det här till slut. Vårt förslag går ut på att alla pensionärer över 80 år ska få gratis broddar i ett tvåårigt försök. Vi hade gärna sett att fler inkluderats, men mer än så här tillåter tyvärr inte kommunens ekonomi, säger Ulrica Riis Pedersen, ordförande i beredningen för medborgardialog och mångfald.

Beroende på vilka halkskydd kommunen väljer att köpa in, beräknas de nya skydden kosta skattebetalarna mellan 145 000 och 300 000 kronor första året, enligt förslaget.

Men även om kommunstyrelsen i nästa vecka säger ja till gratisbroddar dröjer utdelningen till vintern 2016-2017.

– Det här kräver ju viss administration och vi har ännu inte bestämt hur de ska fördelas. I vissa kommuner har man delat ut dem på kommunens servicecenter, i andra har det skett via hemtjänsten, säger Ulrica Riis Pedersen.

Det kommunala pensionärsrådet och det kommunala funktionshinderrådet ser positivt på förslaget.

– En enskild fallolycka kan mycket väl leda till långvarig funktionsnedsättning och medföra stora kostnader för samhället och stort lidande för den enskilde, säger Mats Larsson (L), ordförande i de båda råden.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.