Gamla kläder och prylar blir till nya

Johanna Nordenskjöld och Maria Lagerman i den nya butiken.
Johanna Nordenskjöld och Maria Lagerman i den nya butiken.

”Remake” står det med stora bokstäver ovanför dörren på Hökarängsplan. Stadsmissionens nya butik öppnar i dag, tisdag. Den kommer att sälja precis vad det låter som: Gamla prylar, möbler och kläder som återvunnits och designats om till nya. Själva tillverkningen kommer att ske i butikens verkstad i samma lokal.

– Idén till Remake föddes när vi fick in saker till våra butiker som vi inte kunde sälja. Vi tänkte att vi kunde använda materialet och göra om dem, berättar Johanna Nordenskjöld på Stockholms stadsmission.

Tanken med basprodukterna är att de ska hålla hög kvalitet, vara lätta att göra och lätta att sälja. På väggen hänger färgglada klänningar med mönster som ser ut att härröra från gamla 70-talsgardiner. På en galge hänger en tygväska som egentligen är en omgjord t-shirt.

– Vi ska försöka hitta ett sortiment som passar Hökarängsborna. Vi tror mycket på barngrejer, det är en växande målgrupp. Och bruksföremål, sånt som används dagligen, säger Maria Lagerman, hantverkspedagog och projektledare.

I butikens verkstad kommer så många som elva personer i taget att kunna erbjudas arbetsträning, genom samarbete med arbetsförmedlingen och Farsta stadsdelsförvaltning.

– Det här är en typ av arbete som passar bra. Man har ett tydligt mål, det är lätt att se resultat och man får arbeta med händerna, säger Johanna Nordenskjöld.

Märket Remake har funnits ett tag men det här är den första butiken som kommer att ha tillverkning på samma ställe.

– På sikt är tanken att folk ska kunna komma hit och använda våra verktyg för att reparera en stol eller sy om ett plagg.

Vi tror mycket på barn-grejer, det är en växande målgrupp.Maria Lagerman projektledare