ANNONS

Gamla möbler blir som nya

Mimmi Staafs förkärlek för färger präglar hennes lilla butik.
Mimmi Staafs förkärlek för färger präglar hennes lilla butik.
Korsning mellan gungstol och snurrstol.
Korsning mellan gungstol och snurrstol.
Trasiga och slitna möbler behöver inte hamna på tippen. Mimmi Staaf köper dem på loppis eller hittar dem i containrar.

Sedan renoverar hon dem – och säljer dem hemma i Midsommarkransen.
ANNONS

Det är omöjligt att missa den ljusblå soffan i Mimmi Staafs minima­la butik på Ringdansvägen. Den glänser som en karamell. Hela möbeln – den nätta trästommen i rokokostil och ylletyget över stopp- ningen – har samma klara färg.

– Många gillar den här möbeln jättemycket. Det förvånade mig lite. Jag trodde att fler skulle tycka att stilbrottet var för kraftigt. Möbeln är ju gjord i rokokostil, även om den förstås inte är tillverkad under den tiden, säger hon.

På ett foto vid soffan kan man se hur den såg ut innan hon skred till verket. Trästommen var mörkbrun och klädd med guldbrunt, blommigt tyg.

Mimmi köpte den på Blocket för 400 kronor. Nu säljer hon den för 15 000 kronor, men så är den också den dyraste möbeln i hennes nyöppnade butik. Hon har lagt ner ansenlig tid på att renovera den och har klätt den i ett dyrt kvalitetstyg.

– Jag väljer ofta lite för dyra tyger. Men de är ju så fina och dessutom är de slitstarka. Den som köper en fåtölj eller en soffa ska kunna lita på att den håller länge, säger hon och slår sig ner i rokokosoffan.

Mimmi Staaf, 22 år, är tapetserare till yrket – åtminstone snart. Hon går sista terminen på Hantverksakademin i Blåsut. Där lär hon sig att klä om och stoppa möbler. Dessutom har hon gått kurser i limning och restaurering, för att kunna ta ett helhetsgrepp på de slitna och trasiga möbler hon hittar på Blocket, loppmarknader och auktioner. Eller bland soporna – det gäller till exempel den klargröna pinnstol som glänser vid butiksdisken. Den är en lekfull korsning mellan en gungstol och en kontorsmöbel.

– Jag hittade en trasig gungstol­ i en container, sågade bort skenorna och satte på underredet från en snurrstol som låg i ett grovsoprum. Mina morbröder är billackerare i Småland så de hjälpte mig att lackera den, berättar Mimmi.

Det är också till Småland hon styr kosan när hon letar möbler. Utbudet på loppmarknaderna där är stort – och priserna mycket lägre än i Stockholmstrakten.

Hon älskar att rota runt på de stökigaste ställena, för det är ofta där hon verkligen fyndar. Skeva­ telefonbord, nerslitna pallar, mal­ätna fåtöljer och vingliga byråer – hon ser potential där de flesta andra tänker ”skrot”.

ANNONS

– Tapetserare är ett jättehäftigt yrke. Men jag kan inte tänka mig att bara arbeta traditionellt, alltså laga möbler på beställning. Jag har för många egna idéer, säger Mimmi Staaf.

De idéerna vill hon nu förverkliga hemma i Midsommarkransen.­ Tanken är att starta en egen verkstad i närheten av butiken, så snart skolan är slut. Där ska hon snickra, limma, slipa, måla, stoppa och klä om – och låta fantasin flöda.

Fakta

Butik ett stenkast från hemmet

Namn: Mimmi Staaf.

Ålder: 22 år.

Bor: I Midsommarkransen, sedan tre år.

Yrke: Studerar till tapetserare på Hantverksakademin i Blåsut.

Aktuell: Har öppnat butiken Mimmi Staaf Möbelmakeri på Ringdansvägen, ett par hundra meter från lägenheten där hon bor med sin sambo. Söker nu verkstadsutrymme i närheten.