ANNONS

Snart blir gamla mynten ogiltiga

Snart försvinner de gamla mynten.
Snart försvinner de gamla mynten.
Har du letat igenom alla gamla sparbössor, madrasser och andra pengagömmor? Det börjar nämligen bli hög tid att lämna in dina gamla sedlar och mynt!
ANNONS

Det är bara drygt tre månader kvar innan de gamla enkronorna och femkronorna blir ogiltiga. Även de ännu äldre 2-kronorna (som de flesta inte har betalat med på många år) blir ogiltiga.

Fortfarande finns det 1,4 miljarder mynt till ett värde av drygt 2 miljarder kronor ute i samhället. Myntens vikt motsvarar 25 fullastade jumbojets. I genomsnitt har varje hushåll drygt 500 kronor i mynt, skriver Riksbanken.

Sista dagen som du kan använda de äldre mynten är 30 juni. Bara den gamla 10-kronan kommer fortfarande gå att använda.

– Enklast är att betala med dem men det går också bra att sätta in dem på ett bankkonto. Börja redan idag att använda dina mynt och vänta inte till sista veckan. Det kan uppstå köer, och butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder mynt på en och samma gång, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken i ett pressmeddelande.

Den som har mynt kvar efter den 30 juni kan sätta in dem på bankkonto i ytterligare två månader, fram till den 31 augusti 2017. Därefter blir mynten värdelösa. Även de äldre 100- och 500-kronorssedlarna blir ogiltiga efter den 30 juni 2017.